Inca doua proiecte majore finantate din POS Mediu aprobate de Comisia Europeana

Comisia Europeana a aprobat in cursul acestei saptamani inca doua proiecte majore in sectorul de apa/apa uzata, pentru judetele Sibiu si Tulcea. Acestea vor beneficia de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu. Investitiile, in valoare de aproximativ 204 de milioane de Euro, au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare. Peste 197 000 de locuitori din cele doua judete vor beneficia de aceste investitii.

Valoarea proiectului din judetul Sibiu este de aproximativ 90 de milioane euro, investitia realizandu-se in urmatoarele localitati: Medias, Agnita si Dumbraveni. Populatia beneficiara din cele 3 localitati se ridica la 76000 locuitori.

Valoarea investitiei pentru judetul Tulcea este de aproximativ 114 de milioane euro, localitatile incluse in proiect fiind Tulcea, Sulina, Isaccea si Macin. Populatia beneficiara din cele 4 localitati se ridica la 121000 locuitori. Se estimeaza ca lucrarile de investitii se vor realiza in perioada 2008-2013.

Ca urmare a aprobarii acestor 2 proiecte, numarul proiectelor majore de mediu aprobate de Comisia Europeana pentru Romania totalizeaza 6 proiecte, tara noastra fiind de altfel primul stat membru al Uniunii Europene pentru care au fost aprobate proiecte majore in perioada de programare 2007-2013.

Reamintim ca sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%), deoarece este domeniul care necesita investitii majore in vederea conformarii cu standardele europene.

Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional/judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil in dezvoltarea comunitatilor respective.

Programul Operational Sectorial (POS) Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada de programare 2007-2013. POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,6 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde Euro.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.