Romania a primit 42,5 milioane de euro, primul decont de la CE pentru platile la hectar

Romania a primit 42,5 milioane de euro, fonduri europene reprezentand primul decont pentru platile la hectar acordate in luna aprilie din fonduri de la buget. Banii au ajuns in contul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) deschis la BCR, urmand sa fie transferati la Trezorerie.

Banii aferenti urmatorului decont, respectiv pentru platile efectuate in luna mai, se primesc la inceputul lunii iulie. Suma alocata Romaniei pentru anul 2007 este de 440 milioane de euro.

MADR nu a reusit inca sa selecteze o banca responsabila cu gestionarea fondurilor europene alocate agriculturii. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis sa anuleze licitatia organizata de MADR in acest scop.

MADR a lansat in data de 2 februarie licitatia pentru selectarea unei banci care sa gestioneze fondurile europene de 5,8 miliarde de euro alocate agriculturii in perioada 2008-2011. Potrivit directorului in cadrul MADR, Carmen Bidascu, sapte banci au depus oferte in cadrul licitatiei pana in data de 3 martie.

Fondurile estimate pentru a fi derulate in aceasta perioada de la Comisia Europeana, respectiv 5,8 miliarde euro, sunt alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European de Pescuit (FEP) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).

Fermierii care doresc sa primeasca plata la hectar din fondurile europene alocate Romaniei pentru 2008 au putut depune cererile pana ieri, 9 iunie. Pentru a solicita plata la hectar aferenta anului 2008, fermierii au avut posibilitatea sa depuna cereri in intervalul 3 martie – 15 mai. Dupa aceasta data, agricultorii au putut sa mai depuna cereri pana in data de 9 iunie, dar cu penalizari de 1% pentru fiecare zi de intarziere fata de termenul limita de 15 mai.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.