18 proiecte in valoare de 23 milioane de euro din Phare

Cele 18 proiecte in valoare de 23 de milioane de euro sunt proiectele pentru care UE cere acum returnarea finantarilor acordate.

Conform procedurilor europene, se poate cere returnarea fie a intregii sume cu care un proiect a fost finantat, fie numai a unei parti din aceasta. Oricum, in cazul celor 18 proiecte nerealizate de Romania, sumele de returnat sunt de la 4,4 milioane de euro, cea mai mare, la 11.821 de euro, cea mai mica.

La sfarsitul lui 2007 s-a inchis linia de finantare deschisa prin programul de finantare Phare din 2002. Orice proiect care a depasit acest termen si nu a fost realizat in conformitate cu normele UE va intra in categoria celor care contin “cheltuieli neeligibile”. In aceasta categorie se inscriu cele 18 proiecte.

Cea mai mare suma pe care Romania va trebui sa o returneze Comisiei Europene, de 4,4 milioane de euro, a reprezentat finantare Phare in proiectul numit de UE “Rehabilitation of Road DJ 131 to Improve regional traffic”. Un alt proiect care a primit o finantare de 3.190.148,05 euro este “Rehabilitation of Agapia Monastery Touristic Area”.

Din categoria proiectelor care au primit o finantare Phare mai mica, dar pe care Romania trebuie sa o restituie pot fi mentionate proiecte ca “Dual carriageway, bridge over Ciorogarla, Darvari”, la care cheltuielile neeligibile sunt de 113.990 euro, “Setting up a traditional bakery in Gradistea commune”, pe care trebuie returnati 49.319 euro sau “Professional training center Caras Severin”, pentru care UE a stabilit ca exista cheltuieli neeligibile de 12.163 euro.

Sursa: Afaceri Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.