Fondurile europene vor impulsiona asigurarile agricole

Reprezentantii companiilor de asigurari sustin ca, incepand de anul viitor, piata de profil va creste in medie cu 25%.

Cu toate ca seceta de anul trecut a decimat culturile fermierilor, iar cei neasigurati nu au primit despagubiri de la stat, lectia data de natura nu s-a dovedit suficient de dura. Pentru fermieri, a fost doar un an rau care a trecut, iar reprezentantii companiilor de asigurari spun ca aceasta mentalitate se reflecta in stagnarea pietei.

„Exista un conservatorism in mediul rural care trebuie luat in seama. Agricultorii se bazeaza intr-o prea mare masura pe conditiile meteo”, a declarat Radu Constantinescu, sef serviciu asigurari agricole in cadrul Generali Asigurari.

Parerea este impartasita si de Sorin Berechet, sefului compartimentului asigurari agricole din cadrul Allianz-tiriac. „Piata asigurarilor agricole este caracterizata printr-o oarecare constanta, tinand cont ca numarul potentialilor clienti si suprafata agricola exploatata sunt, cu mici fluctuatii, aceleasi”, sustine Berechet.

O sursa de crestere pentru anul acesta ar fi fost subventiile pentru culturile de primavara, dar Ministerul Agriculturii nu le-a mai acordat. Lucrurile se pot schimba radical incepand cu 2009.

Radu Constantinescu sustine ca piata o sa creasca cu 20-25% dupa ce fermierii vor accesa fondurile de la Uniunea Europeana pentru dezvoltare rurala. „In anii ’70, cand Romania s-a imprumutat cu 10 miliarde, din care cinci au mers in agricultura, sa stiti ca s-a cunoscut.

Cu atatia bani, nu se poate sa nu se schimbe ceva in agricultura Romaniei”, spune seful departamentului de asigurari agricole de la Generali. Efectul va fi de data aceasta mai mare, pentru ca, pe langa cei 8 miliarde de euro de la Uniune, fermierii vor avea si ei o contributie.

„Sunt bani nerambursabili si reprezinta 50% din investitii. si stiti ca nicio banca nu da bani fara asigurare. Toate acestea vor duce la o crestere a pietei”, sustine Constantinescu.

Fata de piata din Uniunea Europeana, asigurarile agricole de la noi sunt mult mai ieftine si mai rare. In Italia, este asigurata peste 90% din suprafata agricola, in timp ce la noi din 9 milioane de hectare sunt asigurate doar 1 milion. „In Italia exista o traditie unde oamenii nici nu mai vin sa semneze polita. Ei fac o polita multianuala pe 5-10 ani si la expiratea politei asiguratul are datoria sa transmita asiguratorului o nota prin care isi da acceptul ca reinnoieste polita si suma la care se reinnoieste”, spune Radu Constantinescu.

Diferenta mare se inregistreaza si la tarife. Daca in Italia asigurarea nu se face la o valoare de sub 6% din valoarea sumei asigurate, in Spania la 7%, iar in Olanda trece de 9%, in Romania sunt societati care asigura si cu 0,8-0,9%. Media pietei este de 2,5%.

Tarifele mici sunt explicate de asiguratori prin faptul ca unele companii au licitat preturi foarte mici ca sa intre pe piata. Dar asiguratii s-au obisnuit cu aceste tarife si cauta cea mai buna oferta de pe piata. Firmele mari din domeniul asigurarilor agricole nu marseaza insa la aces tip de negocieri cu riscul de a nu-si atinge tinta de afaceri propusa.

Anul trecut, calamitatile au facut ca, din banii incasati pe politele de asigurari, cea mai mare parte sa se intoarca la asigurati. Generali a incheiat prime brute subscrie de 1,6 milioane de euro, din care a returnat fermie­rilor 84%.

FATA Asigurari a incheiat contracte in valoare de 20,9 milioane de lei, iar despagurile s-au ridicat la 13,6 milioane de lei. Despagubiri de 20 milioane de lei a acordat si Allianz-tiriac. Omniasig a incheiat polite de 1,33 milioane de euro si a acordat despagubiri de 0,3 miloane de euro.

1 milion de hectare reprezinta suprafata agricola din Romania pentru care au fost incheiate polite de asigurare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top