4,8 milioane de euro pentru sporirea competitivitatii economice a judetului Alba

Consiliul Judetean Alba a depus doua proiecte spre finantare in cadrul Programului de Cooperare Transnationala in Sud-Estul Europei.

Ambele proiecte vizeaza cresterea competitivitatii economice a judetului Alba, intr-unul din cazuri prin crearea unui Laborator de internationalizare si inovare destinat cresterii competitivitatii in Sud Estul Europei, iar in cazul celui de-al doilea proiect prin realizarea unei retele de cooperare pentru succesul afacerilor, in Europa de Sud-Est. Valoarea insumata a celor doua proiecte este de 4,8 milioane de euro, din care 320.000 de euro reprezinta contributia CJ Alba.

Consiliul Judetean Alba a depus recent doua proiecte spre finantare in cadrul Programului de Cooperare Transnationala in Sud-Estul Europei. Ambele proiecte, a caror valoare insumata este de 4,8 milioane de euro, vizeaza cresterea competitivitatii economice a judetului Alba.

Unul dintre proiecte vizeaza crearea unui laborator de internationalizare si inovare destinat cresterii competitivitatii economice. Daca proiectul va obtine finantarea, el va duce la eliminarea barierelor din calea inovarii si cercetarii, permitand transferul mult mai facil de tehnologie si imbunatatind cooperarea dintre institutele de cercetare, universitati, agenti economici si autoritati publice.
Proiectul, care implica 10 regiuni din 11 tari din Europa de Sud-Est va crea si o retea de cunoastere in in domeniul ingineriei si serviciilor. De asemenea, vor fi pregatiti si specialisti care vor urmari identificarea, transferul si promovarea solutiilor inovative, identificarea bunelor practici in vederea inlaturarii barierelor din calea fluxurilor inovative.

Parteneri in cadrul acestui proiect sunt: Ungaria: Enterprise Development Foundation of Tolna County (LeadPartner); Ungaria: Del-Alfold Regional Development Agency – Bacs-Kiskun; Austria: CATT Innovation Management GmbH; Austria: Clusterland Oberosterreich; Italia: CNA Emilia Romagna; Italia: EIC Veneto; Romania: Consiliul Judetean Alba; Bulgaria: Municipality of Russe; Slovenia: Business Incubator Network Pomurje; Serbia: Republic Development Bureau; Bosnia-Herzegovina: EXIT – IT Business Support Centre. Valoarea acestui proiect este de 2,2 milioane de euro, din care 170.000 de euro reprezinta bugetul alocat de Consiliul Judetean Alba. 85% din cei 170.000 de euro reprezinta fonduri FEADR, iar 15% contributia efectiva a Consiliului Judetean Alba.

Cel de-al doilea proiect depus, in valoare de 2,6 milioane de euro, vizeaza crearea unei retele de cooperare pentru succesul afacerilor in regiunile din Sud-Estul Europei.
Daca proiectul va obtine finantarea, el va asigura o mai buna cooperare a IMM-urilor si un acces mai facil al acestora pe pietele externe. Proiectul se adreseaza in special industriei automobilelor, industriei alimentare si IT, precum si tehnologiei mediului. El reuneste 11 parteneri din 7 tari ale Europei de Sud-Est: Internationalisation Centre Styria, EEN (Leadpartner), Austria; Chamber of Craft and Small Business of Slovenia, Slovenia; West-Pannon Regional Development Agency, Hungary; South-Transdanubia Regional Development Agency, Hungary; Chamber of Commerce and Industry of Hajdú-Bihar, EEN, Hungary; International Relations, Pannon Business Network, Hungary; Unioncamere del Veneto, Italy; Varazdin County Development Agency, Croatia; Ministry for Economy and Regional Development, Serbia; North-West Regional Development Agency, Romania si Consiliul Judetean Alba, Romania. Pentru acest proiect, Bugetul CJ Alba reprezinta 150.000 de euro, din care 85% fonduri FEADR si 15% cofinantarea efectica a Consiliului Judetean Alba.

“Specialistii CJ Alba au pregatit si au depus aceste doua poiecte ca parte a strategiei CJ Alba de dezvoltare a judetului Alba. Ne-au ajutat foarte mult parteneriatele pe care le avem incheiate cu regiuni din alte tari si in special cu cele din Ungaria si Italia, care sunt si ele partenere in proiect. Deasemenea, de mare folos ne-a fost parteneriatul pe care l-am dezvoltat cu agentii economici din Alba, prin intermediul Comitetului de Dezvoltare Economica a judetului Alba”, a declarat Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.