Fermierii care iau fonduri trebuie sa-si asigure culturile

In ciuda faptului ca seceta de anul trecut a distrus culturile iar fermierii neasigurati nu au primit despagubiri, acestia nu au luat masuri in aceasta privinta. Reprezentantii companiilor de asigurari afirma ca mentalitatea fermierilor, aceea ca a fost doar un an rau care a trecut, se poate observa din stagnarea pietei.

Radu Constantinescu, sef serviciu asigurari agricole in cadrul Generali Asigurari sustine ca in mediul rural exista un conservatorism ce trebuie luat in seama, precum si ca agricultorii se vazeaza prea mult pe conditiile meteo. Acesta este sustinut si de catre Sorin Berechet (seful compartimentului asigurari agricole in carul Allianz-Tiriac). El sustine ca piata asigurarilor agricole este destul de contanta, avand in vedere ca numarul potentialilor clienti si suprafata agricola exploatata sunt aproximativ aceleasi. O potentiala sursa de crestere pentruj acest an ar fi fost subventiile pentru culturile de primavara, subventii care insa nu au mai fost acordate de Ministerul Agriculturii. Situatia insa se poate schimba radical incapand cu anul 2009.

Radu Constantinescu sustine si faptul ca piata va inregistra o crestere de aproximativ 20-25% in urma accesarii fondurilor de la Uniune pentru dezvoltare rurala, de catre fermieri. Acesta informeaza si asupra faptului ca in anii ’70 Romania a realizat imprumuturi de 10 miliarde, jumatate din acestea investindu-se in agricultura, fapt ce a inregistrat anumite rezultate. De daca aceasta insa, rezultatele vor fi mult mai mari, deoarece, in afara de cei 8 miliarde euro ce vor veni de la Uniune, fermierii vor avea si eu contributia lor. Banii de la Uniune sunt nerambusabili, reprezentand 50% din investitii. Insa, nici o banca nu va acorda bani fara asigurare, acest lucru ducand la o crestere a pietei asigurarilor.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.