Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila dezbatuta in Guvern

„Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila stabileste obiective concrete pentru trecerea la un nou model de dezvoltare, bazat pe cunoastere si inovare, elemente cheie care stau la baza strategiilor tuturor tarilor europene” a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la inceputul sedintei de guvern.

Dezbaterea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a constituit primul punct de pe agenda sedintei de guvern de marti, 24 iunie a.c..

„Aceasta strategie trebuie sa fie corelata cu obiectivele stabilite prin Planul National de Reforme, stabilit pe baza Strategiei Lisabona a Uniunii Europene. De altfel, in 21 mai noi am adoptat un Plan de actiune, ale carui tinte trebuie atinse in coordonare cu tintele de dezvoltare durabila” a mai spus seful Executivului.

Primul-ministru a afirmat ca dezbaterea trebuie extinsa si la ceilalti actori ai vietii publice, politici, institutionali sau societate civila, intrucat este propusa o viziune a dezvoltarii durabile a Romaniei in perspectiva urmatoarelor doua decenii, cu obiective care trec dincolo de durata ciclurilor electorale si de preferintele politice de moment.

„Am convingerea ca noul model de dezvoltare va putea sa scurteze perioada in care Romania va recupera decalajele care o separa de celelalte state europene” a afirmat premierul Tariceanu.
seful Executivului a declarat ca unul din obiectivele promovate prin aceasta strategie va fi folosirea celor mai bune tehnologii disponibile din punct de vedere economic si ecologic in proiectele investitionale care se realizeaza din bani publici.

De asemenea, primul-ministru a afirmat ca sunt vizate masuri pentru reducerea efectelor schimbarilor climatice. „Aceasta problema reprezinta o preocupare constanta la nivel european,iar concluziile recentului consiliu european incheiat saptamana trecuta au facut referiri numeroase la acest aspect” a mai spus premierul Tariceanu.

Primul-ministru a afirmat ca adoptarea Strategiei trebuie urmata de elaborarea unui program de masuri concrete.

De asemenea, seful Guvernului a spus ca se impune realizarea bugetelor multianuale, pe diferite domenii, care sa dea posibilitatea angajarii unor planuri pe termen lung. „O varianta ar fi, de exemplu, pana in 2013, sa corelam aceste bugete cu bugetul comunitar” a mai afirmat premierul Tariceanu.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top