Fonduri pentru sprijinirea IMM-urilor din sectorul industrial

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor Laszlo BORBELY a participat la lansarea de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a facilitatii de finantare pentru sprijinirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii. “Schema de finantare pentru IMM-uri in vederea alinierii acestora la acquis-ul comunitar” – Phare 2006/018-147.04.01.03.03 completeaza aceasta facilitate.

La eveniment au mai participat Claudia Pendred, Director, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare precum si reprezentanti ai Comisiei Europene, Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Asociatiei Femeilor de Afaceri din Romania, Asociatiei patronale a producatorilor si utilizatorilor de echipamente industriale pentru protectia mediului, BCR si BRD.

Laszlo Bordely a declarat ca principalul obiectiv al schemei de finantare este cresterea capacitatii companiilor din Romania de a face fata concurentei pe piata Uniunii Europene, prin implementarea acquis-ului comunitar in domeniile protectiei mediului, sigurantei la locul de munca si sigurantei produselor. Dezvoltarea sectorului privat este esentiala pentru o economie de piata stabila si functionala, in care companiile pot face fata concurentei crescute din interiorul Uniunii Europene. Avand in vedere numarul mare al intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, este vital ca acestea sa se poata avea acces la granturi de sprijinire a investitiilor pentru imbunatatirea si innoirea echipamentelor si masinilor industriale.

BERD va pune la dispozitie pana la 40 de milioane de euro bancilor comerciale din Romania, pentru oferirea de imprumuturi IMM-urilor din sectorul industrial. Fondurile sunt destinate modernizarii companiilor pentru a le ajuta sa se alinieze la standardele UE in domeniile protectiei mediului, sanatatii si protectiei la locul de munca si calitatii produselor. Folosind aceste imprumuturi, IMM-urile vor putea face fata presiunii concurentei de pe piata UE si sa se alinieze reglementarilor si mecanismelor comunitare.

BERD va oferi imprumuturi in valoare de cate 20 de milioane de euro celor doua banci participante din Romania, respectiv Banca Comerciala Romana (BCR) si BRD-Groupe Societe Generale. Finantarea BERD va fi completata cu un grant de 10,2 milioane de euro din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei pentru asistenta tehnica privind pregatirea proiectelor si pentru stimularea bancilor si a beneficiarilor finali.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.