BNR mareste dobanda, bancile pregatesc scumpirea creditelor

In timp ce banca centrala tinteste inflatia, creditorii se vad nevoiti sa transfere clientilor costurile de finantare

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, ieri, majorarea la 10% a dobanzii de politica monetara. Masura intra in vigoare incepand de astazi.

Asa cum se asteptau majoritatea analistilor financiari din tara si din strainatate, conducerea Bancii Nationale a majorat ieri dobanda-cheie, avand drept scop principal stapanirea scumpirilor.

„Rata anuala a inflatiei a scazut de la 8,62 la suta in luna aprilie la 8,46 la suta in luna mai, dar se situeaza in continuare semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul in curs”. Cu aceste argumente a justificat BNR, in comunicatul referitor la noua masura, majorarea dobanzii-cheie.

Aceasta reglementare va avea, ca si pana acum, un efect aproape imediat de scumpire asupra creditelor acordate de bancile comerciale.

Intr-adevar, daca urmarim evolutia dobanzilor la imprumuturi din octombrie anul trecut â?? cand a avut loc prima majorare a celei de politica monetara â?? observam ca acestea au crescut constant, odata cu semnalul venit de la Banca Nationala.

Banca centrala va activa toate parghiile

Consiliul de administratie al BNR a mai anuntat ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sa utilizeze â??intregul set de instrumente de care dispune banca centrala pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie intr-un ritm compatibil cu atingerea in mod sustenabil a tintelor de inflatie”.

Cererea se mentine excesiv de ridicata

Evolutia inflatiei de baza releva atat persistenta excesului de cerere, cat si continuarea propagarii socurilor de pe partea ofertei.

„Analiza celor mai recente date statistice releva mentinerea si in trimestrul I din 2008 a rolului cererii interne de principal factor al cresterii economice. Atat investitiile, cat si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urma stimulat de majorari substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii inalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a imprumuturilor in valuta.

Cresterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evolutii se manifesta in mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si in persistenta unor rate inalte ale inflatiei”, a mai aratat conducerea BNR.

Rezervele minime nu au crescut

BNR a decis, totodata, continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top