Dezvoltarea orasului Siret se fundamenteaza pe implementarea proiectelor din fonduri Phare

Siretul este unul dintre orasele din Regiunea de Dezvoltare Nord Est care se poate mandri cu accesarea eficienta a fondurilor Phare. In ultimii sase ani, Primaria orasului Siret a facut investitii consistente in reabilitarea infrasctructurii urbane, in dezvoltarea mediului de afaceri si nu in ultimul rand in reabilitarea infrastructurii sociale.

Primul proiect, Reabilitarea infrasctructurii zonei industriale, a inceput in octombrie 2002, iar lucrarile de constructie au fost demarate in februarie 2003. Proiectul, in valoare de 5 milioane euro, a fost finantat in proportie de 73,8% de Uniunea Europeana prin programul Phare, 24,6% au provenit de la Guvern si 1,6% a fost contributia Consiliului Local. Obiectivele urmarite si realizate au fost: reabilitarea si modernizarea a 2,7 km de retea stradala si trotuare, extinderea si reabilitarea a 4,1 km de retea de canalizare; reabilitarea si extinderea retelei de apa pe o lungime de 4,9 km; modernizarea si extinderea retelei de distributie a energiei electrice si iluminat si nu in ultimul rand infiintarea unei retele de distributie a gazului pe o lungime de 38,8 km.

Un alt proiect intitulat S.O.C.I.A.L (Solidaritate, Ocrotire, Comunitate, Implicare, Autoritate locala, Locuri de munca), a fost conceput de Primaria Siret, care trebuia sa gaseasca solutii la rezolvarea problemelor sociale a persoanelor varstnice , cu venituri mici. Proiectul s-a derulat in parteneriat cu Fundatia Umanitara „O Noua Viata” Siret, pe o perioada de 18 luni. Au fost realizate lucrari de reabilitare si extindere la vechiul Centru de Asistenta „Ingvar Kamprad”, numarul persoanelor varstnice asistate majorandu-se cu 12.

Activitatea centrului s-a diversificat prin aparitia urmatoarelor categorii de servicii:

1. servicii de ingrijire de baza (cazare, igiena corporala, alimentatie, mobilizare, deplasare, comunicare)

2. servicii de asistenta sociala (informare, consiliere)

3. servicii medicale

4. servicii de recuperare si reabilitare fizica si psihica (kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologica si psihoterapie, masaj)

Proiectul a avut o valoare de 174.155 Euro, 66% provenind de la UE, 22% de la Guvern iar CL a contribuit in proportie de 12%.

Introducerea unui sistem informatizat modern pentru gestionarea eficienta a fondurilor locale in orasul Siret a fost un alt proiect al primariei care a avut drept scop implementarea unor programe informatice si a extinderii suportului informatic. Proiectul cu o valoare de 21.710 Euro si a fost finantat prin Phare in proportie de 67,5%, Guvern 22,5% si CL 10%.

Prin proiectul „Centrul de ingrijire social-medicala de urgenta”, persoanele defavorizate din orasul Siret beneficiaza de servicii sociale si medicale. Proiectul a fost realizat de primarie, care a obtinut o finantare nerambursabila de peste 43.000 euro in cadrul programului „Dezvoltarea serviciilor sociale” al Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei. Suma reprezinta 90% din costul total al proiectului, diferenta constituind contributia primariei.

Centrul acorda servicii de asistenta sociala si medicala de urgenta celor saraci si asigura cazare temporara si ingrijire persoanelor fara adapost, faciliteaza accesul la serviciile de asistenta medical si sociala.

Reabilitarea cladirii Grupului Scolar „Latcu Voda” a fost realizata in doua etape. Mai intai a fost reabilitat internatul si create 6 sali de clasa pentru invatamantul tehnic. Tot in acesta perioada Grupul Scolar „Latcu Voda” a fost dotat cu 24 de calculatoare si echipamente de tamplarie si mecanica.Toate aceste cheltuieli s-au ridicat in jurul valorii de 388.880 Euro. A doua etapa a constat in realizarea atelierelor scoala, investitie care a ajuns la suma de 37.500 Euro (75% din investitie provenind din fonduri Phare si 25% de la Guvern).

Reabilitarea centralelor termice si a retelelor termice este un proiect finantat prin programul Consiliului Judetean „Utilitati si mediu la standarde europene” Banii necesari (2.201.000 Euro) au fost obtinuti prin credit extern si au reusit sa reabiliteze instalatiile si echpamentele celor doua centrale, mai putin a cazanelor precum si reabilitarea si extinderea retelelor de termoficare si transport apa calda menajera pe o lungime de 12,9 km.

Un alt proiect, cu finantare 100% de la Guvern, dus la bun sfarsit de Primaria Siret a fost Reabilitarea cladirii Scolii Generale Manastioara. Au fost reabilitate cladirea, grupurile sanitare, a fost instalata centrala terminca si s-a facut racordarea la reteaua cu apa. Investitia s-a ridicat in jurul valorii de 44.000 Euro.

Tot cu finantare 100% de la Guvern, prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, au mai fost reabilitate Scoala Generala Padureni si Scoala Generala „Petru Musat” Siret. Prima investitie a fost de 29.000 Euro, pe cand a doua s-a ridicat la 100.000 Euro.

Realizarea unei Sali de Sport in cadrul Grupului Scolar „Latcu Voda” a fost o investitie sustinuta in totalitate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Proiectul si-a propus realizarea unei sali de sport cu o capacitate de 50 de locuri, un pavilion anexa si instalarea unei centrale termice.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top