Banii europeni influenteaza pozitiv agricultura ieseana

La aproximativ un an si jumatate de cand fermierii ieseni au inceput sa primeasca subventiile oferite de Uniunea Europeana, au inceput sa apara si efectele banilor primiti per hectar de teren lucrat.

Fermierii au scos din paragina mai mult de trei mii hectare, acestea fiind echivalente cu aproximativ 150 mii Euro. In acest fel, suprafata terenurilor nelucrate de fermierii din Iasi a scazut, anul acesta ajungand la 13 mii de hectare de la aproape 16 mii in cursul anului 2007.

Neculai Olaru, directorul adjunct al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR) explica faptul ca sistemul de sustinere financiara a Uniunii Europene a condus la diminuarea suprafetelor de teren nelucrate. Daca terenurile vor fi comasate se va ajunge sa se lucreze cu o tehnologia adecvata, deci automat va fi o productie mai buna. Desi ne asteptam sa fie aproape 20 mii hectare de teren nelucrat, am avut o surpriza. Am constatat ca suprafata acestora a ajuns la numai 13 mii hectare.

Neculai Olariu declara ca in aceasta vara, canicula nu va afecta culturile locale, astfel ca exista mari sanse sa creasca productia la principalele culturi, precum graul sau porumbul. Deficitul de apa de anul trecut a fost refacut, astfel ca tinta este intretinerea si aplicarea tratamentelor la timp.

Reprezentantii DADR afirma faptul ca anul acesta va fi un an agricol foarte bun, avand o crestere a productiei de cel putin 10-15 la suta.

Sursa: Buna Ziua Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.