260 milioane de euro pentru proiectele de energie regenerabila

Companiile mici si mijlocii, dar si cele mari pot beneficia de cofinantari europene pentru proiecte de energie regenerabila in valoare de maximum 20 de milioane de euro,fondurile puse la dispozitie din bugetul UE si cel roman totalizand 260 de milioane de euro, a declarat ieri un oficial al MEF.

Fondurile de coeziune ale UE pot fi folosite si pentru pentru proiecte de energie regenerabila, cum ar fi panouri solare, instalatii geotermale sau eoliene, iar guvernul Romaniei sprijina aceste proiecte, au informat participantii la o conferinta pe tema energiei regenerabile organizata de Ambasada SUA la Bucuresti.

Cristian Georgescu, manager public pentru politici energetice in Ministerul Economiei si Finantelor, a declarat ca fondurile puse la dispozitie pentru proiecte de energie regenerabila sunt in jur de 260 de milioane de euro, din care 220 de milioane vin de la UE si restul de 40 de milioane de la bugetul national.

Valoarea maxima a unui grant este de 20 de milioane, valoarea totala a proiectului neputand depasi 50 de milioane de euro, a precizat Georgescu. Persoanele fizice nu sunt eligibile pentru aceste granturi, iar proiectele nu pot fi inca trimise ministerului spre aprobare, procedura de selectie urmand sa demareze in urmatoarele saptamani, a mai spus oficialul MEF.

Potrivit obiectivelor de mediu asumate de Uniunea Europeana in 2007, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% pina in 2020, Romania s-a angajat sa creasca aportul surselor de energie regenerabila la 24% de la 17,8% cat este in prezent.

Este o tinta foarte ambitioasa si va fi nevoie de investitii mari pentru a o atinge declara Mark Velody de la Energy Consulting Network, firma de consultanta contractata de Guvernul Romaniei pentru a elabora un studiu de evaluare a surselor de energie regenerabila ce ar putea fi folosite in Romania in vederea atingerii acestor obiective.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.