Bani europeni pentru vinul de vita nobila

In urmatorii cinci ani, UE va acorda Romaniei 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor traditionale de vita-de-vie.

Vinurile autohtone de vita nobila reprezinta sansa companiilor romanesti de a patrunde mai usor pe pietele externe.

Viticultorii romani pot accesa fonduri europene pentru inlocuirea soiurilor inferioare, cu unele superioare din punct de vedere calitativ. Cu toate ca nu exista o restrictie in aceasta privinta, Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinului, spune ca viticultorii ar trebui sa treaca la soiuri nobile autohtone, pentru a se diferentia pe piata internationala.

„Ar trebui cultivate soiurile noastre precum Babeasca, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Francusa sau Grasa de Cotnari pentru a patrunde mai usor pe pietele din afara”, sustine Ovidiu Gheorghe.

Fondurile nu pot fi accesate insa in cazul in care sunt cultivate soiuri hibride, soiuri de struguri de masa sau in cazul viilor care au ajuns la sfarsitul perioadei de productivitate. in aceste cazuri, fermierii pot apela la banii din Programul National pentru Dezvoltare Rurala.

„In urmatorii ani, cel putin pana in 2013, contam pe o medie de 3.000 de hectare la replantare/reconversie din total de circa 100.000 hectare de vita nobila”, precizeaza Ovidiu Gheorghe.

Prin programul de organizare comuna a pietei, viticultorii romanii pot accesa fonduri destinate participarii la targuri si expozitii pentru a putea patrunde mai usor pe pietele din afara Uniunii Europene.

Pentru promovare vom primi anual 425.000 de euro, fonduri destinate atat participarii la targuri si expozitii, dar si campaniilor de informare sau studiilor de piata.

Cu acesti bani Romania ar trebui sa-si mareasca volumul de export cu 4% anual. „Pietele tinta sunt: SUA, CSI si Asia de Sud-Est”, spune Ovidiu Gheorghe. De asemenea, in cazul unui an cu recolte slabe, fermierii autohtoni pot solicita fonduri pentru folosirea mustului concentrat.

Bani pentru asigurarea productiei

Anual se vor aloca de la UE 150.000 de euro pentru achizitia de must de struguri concentrat cu ajutorul caruia se poate ridica taria bauturilor, in anii in care conditiile meteo sunt nefavorabile coacerii recoltelor.

Unele ferme si-au modernizat plantatiile de vita-de-vie cu fondurile PHARE, dar sunt interesate de programul de organizare comuna a pietei (OCP) vitivinicole de la Uniunea Europeana pentru asigurarea recoltelor.

Dan Capruciu, administrator al podgoriei Domeniul Coroanei Segarcea, spune ca toata plantatia de vita-de-vie a fost schimbata, insa banii europeni sunt bineveniti pentru incheierea de polite de asigurare a viei si a productiei.

La o suprafata de 277 de hectare, costurile asigurarii ajung la cateva zeci de mii de euro pe an, in functie de productia realizata. Din 2009, fermierii vor primi un sprijin anual pentru asigurarea recoltelor in valoare de aproximativ 3.550 milioane de euro. Fondurile acordate ca sprijin financiar european acopera intre 80% si 50% din costul primelor de asigurare. in felul acesta se doreste protejatea patrimoniului viticol, dar si sprijinirea viticultorilor.

Locul patru in UE

In total, Romania urmeaza sa primeasca de la Uniunea Europeana 210,5 milioane de euro din 2009 si pana in 2013, reprezentand transe egale a cate 42,1 milioane de euro anual. Raportat la modul de alocare a fondurilor la nivelul Uniunii, tara noastra ocupa locul patru, dupa tari cu traditie precum Italia sau Franta, dar inaintea Portugaliei.

Cu acesti bani de la bugetul Uniunii Europene, viticultorii romani ar trebui sa-si modernizeze podgoriile pentru a face fata competitiei din Uniune, dar si din afara ei. Producatorii, impreuna exportatorii si oficialii din Ministerul Agriculturii, au pus la punct strategia de chelturire a fondurilor, urmand ca in aceasta toamna sa primim avizul de la Bruxelles.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top