Erori identificate in cererile de finantare depuse pentru Axa 1, POSCCE

In urma verificarii conformitatii administrative si a eligibilitatii pentru proiectele pe POSCCE, Axa 1 – sprjin de pana la 920.000 lei si consultanta,Ministerul pentru IMM a publicat cateva dintre erorile intalnite iin cererile de finantare depuse de agentii economici.

Achizitiile sunt eligibile doar daca au fost efectuate dupa semnarea contractului de finantare.

Respectarea prevederilor cu privire la achizitia publica cade in sarcina solicitantului (beneficiarului) dupa data semnarii contractului de finantare si nu anterior semnarii acestuia.

Pentru stabilirea eligibilitatii procedurii de achizitie solicitantul va preciza in cererea de finantare una din urmatoarele sintagme: “achizitie publica”, “norme interne de achizitie”, “cerere de oferta”, “licitatie deschisa” sau orice alta sintagma corespunzatoare procedurilor legale de achizitie publica sau stabilita prin norme interne de achizitie.

Codul CAEN trebuie sa corespunda noii clasificari de la 1 ianuarie 2008.

Incepand cu 1 ianuarie 2008 a intrat in vigoare noua actualizare a Clasificarii activitatilor din economia nationala. Pana la 1 martie 2009 operatorii economici au posibilitatea preschimbarii codului fiind scutiti de plata unei taxe de preschimbare.

In cazul in care solicitantii au inscris in cererea de finantare codul CAEN avut inainte de 1 iaunuarie 2008, in cadrul procesului de evaluare se va adopta una din situatii:

– proiectul este acceptat daca exista o corespondenta biunivoca intre codul CAEN avut inainte de 1 ianuarie 2008 si cel avut dupa aceasta data

sau

– in cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii scrisorii de clarificare solicitantului i se cere sa depuna la OI dovada demersului efectuat in sensul preschimbarii codului CAEN si sa precizeze in scris care este noul cod CAEN conform noii clasificari.

Certificarea fotocopiilor

Conform Ghidului solicitantului documentele prezentate in fotocopie trebuie certificate prin existenta obligatorie a sintagmei “conform cu originalul”, semnatura reprezentatului legal si stampila operatorului economic, in caz contrar, OI-ul solicita ca in termen de 7 zile lucratoare de la data primirii scrisorii de clarificare solicitantul sa remedieze situatia.

Verificarea obiectului finantarii

In cadrul etapei de verificare a eligibilitatii proiectului nu se analizeaza daca obiectul finantarii contribuie sau nu la realizarea activitatilor propuse prin proiect. Acest fapt face obiectul etapei de evaluare tehnica si financiara.

In cazul in care obiectul finantarii nu contribuie la realizarea activitatilor mentionate in cererea de finantare atunci acesta va fi considerat cheltuiala neeligibila, proiectul urmand sa fie aprobat la costurile sale eligibile.

Sursa: , Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.