Leasingul local, a patra crestere din Europa

In clasamentul volumului finantat prin leasing anul trecut la nivel european, Romania ocupa locul al patrulea, dupa ritmul de crestere inregistrat pe acest segment.

Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB), care detine 73% din piata locala de profil, si-a sporit finantarile cu 64,1% in 2007 fata de anul precedent.

Potrivit Asociatiei Europene a Leasingului (Leaseurope), cea mai mare crestere a volumului finantat a fost inregistrata in Rusia (102%), urmata de Bosnia si Hertegovina (80%), Serbia si Muntenegru (70%), Romania si Bulgaria, cu 60%.

De altfel, un avans semnificativ a fost inregistrat in cea mai mare parte a statelor emergente, ca Polonia sau tarile baltice. La polul opus s-au aflat pietele mature din Europa Occidentala, cu o traditie de zeci de ani in finantarea prin leasing. Astfel, in Germania, avansul a fost de 6,35%, de 3,5% in Marea Britanie si de 1,5% in Italia.

In ceea ce priveste piata leasingului detinuta de membrii ALB in tara noastra, aceasta s-a ridicat la valoarea de 4,494 miliarde euro la finele anului trecut, potrivit Leaseurope.

Ceea ce inseamna ca piata totala (incluzand toate contractele de leasing valabile) a crescut cu 96% comparativ cu 2006.

Specialistii spun ca evolutia de anul trecut a depasit asteptarile, cu atat mai mult cu cat existau indoieli privitoare la noul cadru legislativ stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei pentru activitatea institutiilor financiare nebancare, categoria in care intra si societatile leasing.

Secretarul general al ALB spune ca s-a constatat ca o piata mai reglementata ii face pe investitori sa aiba mai mare incredere in piata respectiva. Astfel, anul trecut am asistat la intrarea pe piata a unor mari jucatori.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.