Liber la fondurile europene pentru agricultura

Programul de dezvoltare rurala permite accesarea a opt miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pana in 2013.

Primele fonduri UE pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor fi virate in urmatoarele zile, a declarat ieri ministrul agriculturii, Dacian Ciolos.

Programul a fost aprobat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an si lansat in martie, insa primele fonduri sunt virate dupa emiterea deciziei oficiale de aprobare a Programului.

Ciolos a declarat ca miercuri s-a primit decizia oficiala de aprobare a PNDR, iar in urmatoarele zile se asteapta viramentul primelor fonduri. Acum se pot semna primele contracte pentru proiectele care au fost selectate deja. Fondurile ar putea ajunge la inceputul saptamanii viitoare.

Decizia formala a CE privind PNDR trebuia emisa dupa realizarea unei proceduri parlamentare pentru redistribuirea bugetului alocat acestui program in 2007, suma care nu a putut fi accesata de Romania, intrucat programul a fost lansat in 2008.

Programul de dezvoltare rurala va permite accesarea unor fonduri UE de circa opt miliarde de euro pana in 2013, la care se adauga alte sume de la bugetul de stat.

Primele masuri au fost lansate in luna martie a acestui an, iar o serie de proiecte au fost declarate deja ca fiind eligibile. Beneficiarii proiectelor vor putea primi si un avans, dupa ce primele fonduri UE vor fi trimise Romaniei.

Masurile lansate in martie se refera la finantarea modernizarii exploatatiilor, cresterea valorii adaugate a produselor agroalimentare si forestiere si renovarea satelor. In mai au fost lansate doua noi posibilitati de finantare, prin doua scheme de ajutor de stat, pentru firmele din anumite sectoare ale industriei alimentare si pentru firmele din domeniul silvic.

Din toamna vor fi lansate noi masuri pentru sprijinirea tinerilor fermieri, a activitatilor turistice si a dezvoltarii de micro-intreprinderi.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.