Ajutor de stat acordat intreprinderilor care realizeaza proiecte mari de investitii

Guvernul a adoptat o hotarare care instituie o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv dezvoltarea regionala, beneficiarii fiind agentii economici care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • Realizeaza investitii cu o valoare care depaseste echivalentul in lei a 100 milioane Euro;
  • Creeaza cel putin 500 de locuri noi de munca, ca urmare a realizarii investitiei initiale.

Ajutorul de stat instituit prin aceasta hotarare se acorda doar intreprinderilor care realizeaza proiecte mari de investitii care pot fi considerate investitii initiale, in sensul Noilor linii directoare stabilite de Comisia Europeana privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2007-2013 (publicate in Jurnalul Oficial al CE nr. C54/04.03.2006 care au intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007).

Astfel, poate fi considerata investitie initiala o investitie in active fixe, corporale si necorporale, referitoare la crearea unei unitati noi, extinderea unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin realizarea unei unitati existente, diversificarea productiei unei unitati prin realizarea de produse noi, sau schimbarea fundamentala a procesului de productie al unei unitati existente.
Valoarea ajutorului de stat se calculeaza in functie valoarea investitiei si de plafonul regional valabil pentru regiunea in care se face investitia initiala, plafon care este 40% pentru regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti-Ilfov si de 50% pentru celelalte sapte regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Ajutorul de stat se poate cumula cu ajutorul acordat din fonduri comunitare.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv perioada 2008-2012, cu posibilitatea prelungirii pana in 2013. Bugetul total maxim al schemei este echivalentul in lei a 575 milioane Euro, iar bugetul mediu anual este de 115 milioane Euro, in limita plafoanelor bugetare anuale stabilite in perioada celor cinci ani.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.