Sprijin financiar de la Uniunea Europeana pentru apicultori

Mai sunt doua saptamani in care se pot depune cereri la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Iasi pentru obtinerea subventiei pentru anul 2008, prevazuta in Programul National Apicol (PNA). Termenul limita este reprezentat de data de 1 august 2008.

Pot depune cereri apicultorii persoane fizice, persoane fizice autorizate, asociatiile de crescatori de albine, cooperativele sau grupurile de producatori.

Cererile pot fi depuse pentru obtinerea finantarii pentru lupta contra varoozei, rationalizarea transhumantei, masuri de asistenta pentru repopularea septelului apicol comunitar, masuri de asistenta pentru laboratoarele de analiza a caracteristicilor fizico-chimice ale mierii, asistenta tehnica pentru apicultori si grupuri de apicultori.

Astfel, apicultorii vor putea achizitiona medicamentele contra varoozei si obtine reducerea costurilor tratamentelor, iar asociatiile pot achizitiona matci provenite din fermele de elita sau de multiplicare, acreditate conform ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) 413/2008.

Se mai pot achizitiona roiuri de albine la pachet, roiuri pe faguri si familii de albine pentru refacerea septelului apicol cu material biologic selectionat de la exploatatiile agricole autorizate.

Fondurile alocate anul acesta ajung la suma totala de 6,7 milioane lei, jumatate din aceasta suma fiind acordata de Comisia Europeana.

Obiectivul prioritare al strategiei de dezvoltare a sectorului apicol din Romania este reprezentat de cresterea numarului de familii de albine, imbunatatirea calitatii materialului genetic, precum si imbunatatirea calitatii productiilor apicole cu impact pentru consumul intern si disponibilizari pentru export.

Sursa: Flacara Iasului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.