Comisia Europeana anuleaza platile din fonduri europene facute de trei agentii bulgare

Comisia Europeana le-a interzis unor agentii de plati din Bulgaria sa gestioneze fonduri europene din cauza coruptiei. Astfel, a fost inghetat aproape un miliard de euro din fondurile preaderare si sunt amenintate alte viitoare plati, se arata intr-un document al executivului de la Bruxelles – un raport privind gestionarea fondurilor UE in cele mai noi si mai sarace state ale UE.

“Coruptia la nivel inalt si crima organizata accentueaza problemele rezultate dintr-o capacitate administrativa si judiciara slabe. Este nevoie de actiuni urgente fiindca se apropie termenul limita pentru contractarea unei parti din fonduri dupa care banii vor fi pierduti in Bulgaria”, se arata in raportul care urmeaza sa fie adoptat miercuri, in Colegiul Comisarilor, sedinta in care se vor adopta si rapoartele privind progresele din justitie din Romania si Bulgaria.

Potrivit raportului, “platile de la doua agentii de implementare – finante centrale si unitatea de contractare – si de la agentia de implementare a Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Lucrarilor Publice au fost suspendate”.

Sumele afectate de suspendare sunt in jur de 610 milioane, dintre care 250 de milioane nu au fost contractate inca. Perioada de contractare este pana in noiembrie, prin urmare cele 250 de milioane au foarte mari sanse sa se intoarca la Bruxelles.

Potrivit unui diplomat bulgar, reducerea ar putea fi in valoare de 782 de milioane, o suma suficient de mare sa provoace reactii chiar si in administratia din Bulgaria care “n-a ratat pana acum nicio oportunitate de a-i dezamagi pe oficialii europeni si pe vecinii lor europeni, care vor ca Bulgaria sa recupereze cei 50 de ani in care a ratat dezvoltarea, sub un regim comunist”.

Raportul indica faptul ca nu exista vointa politica pentru a elimina fraudele si coruptia din administrarea fondurilor europene. Documentul releva stransele legaturi dintre autoritati si companii care au beneficiat de fonduri europene pentru finantarea unor proiecte. “Bulgaria trebuie sa se asigure ca sustinerea generoasa pe care o primeste de la UE trebuie sa ajunga la cetatenii ei si sa nu fie sifonata de oficiali corupti, care actioneaza impreuna cu crima organizata”, este concluzia raportului privind Bulgaria.

Decizii ale Comisiei Europene vizand fondurile destinate Bulgariei s-au mai luat in ultimele luni. Mai intai, au fost blocate 365 de milioane din fondurile de aderare. Apoi Comisia a institutit in premiera un sistem informatic de monitorizare a fondurilor europene, prin care serverele de la Sofia sunt conectate cu cele de la Bruxelles, pentru ca traseul banilor sa poata fi urmarit cu exactitate de catre europeni. A mai fost blocata si lansarea programelor operationale pentru transport si infrastructura regionala, pentru care bulgarii ar primi, in intervalul 2007-2013, trei miliarde de euro.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.