Comisia Europeana decerneaza Stelele de Aur pentru 12 proiecte referitoare la cetatenie

Comisia Europeana a selectat 12 proiecte referitoare la participarea civica, care incurajeaza actiunile si dezbaterile asupra temelor UE la nivelul cetateanului de rand. Mai tarziu in acest an, acestor proiecte li se va acorda “Stelele de Aur pentru cetatenie europeana activa” in cadrul unei decernari de premii organizata la Bruxelles de comisarul Jan Figel. Stelele de Aur 2008 sunt decernate in cadrul programului Europa pentru cetateni si confera recunoastere oficiala initiativelor care pun cel mai bine in lumina cooperarea, metodele eficiente de lucru si rezultatele tangibile in domeniul participarii civice. Proiectele castigatoare implica participanti din 22 de state membre ale UE.

Comisarul european pentru educatie, formare profesionala, cultura si tineret, Jan Figel, a declarat: “Europa are nevoie de implicare, are nevoie de parerea cetatenilor. Programul Europa pentru cetateni sustine si promoveaza eforturi de participare civica activa care sa aiba succes si care sa aduca rezultate concrete.

De aceea, nu este surprinzator ca printre castigatorii Stelelor de Aur se gasesc initiative sistematice care incita la reflectie si care aduc in atentie aceleasi aspecte: participarea si promovarea intereselor europene comune. in opinia mea, aceste proiecte arata in mod clar cum cetateni activi construiesc zi de zi Europa, mobilizandu-se pentru chestiuni care sunt relevante pentru ei”.

Sarcina identificarii castigatorilor din acest an a fost incredintata unui juriu extern compus din sapte membri si prezidat de dl Hannu Takkula, membru al Parlamentului European si vicepresedinte al Comisiei PE pentru Cultura si Educatie.

Printre membrii juriului s-au numarat dna Brenda King din partea Comitetului Economic si Social European si dl Keith Walters din partea Comitetului Regiunilor. “Am avut ocazia de a analiza proiecte de calitate si de a identifica printre acestea pe cele care au reflectat obiectivul programului Europa pentru cetateni si care, in acelasi timp, puteau fi utilizate in continuare pentru a incuraja eforturi similare in domeniu” a declarat presedintele juriului, dl Takkula, adaugand: “in acest an, in tandem cu Anul european al dialogului intercultural, am selectat trei proiecte care se bazeaza pe experientele istorice ale generatiilor trecute si care educa generatiile viitoare invatandu-le cum sa devina tolerante si deschise”.

Stelele de Aur sunt decernate in fiecare an in cadrul programului Europa pentru cetateni, care se adreseaza societatii civile organizate si, in sens mai larg, cetatenilor de rand. Acest program UE, intre cele mai importante in domeniul cetateniei active, este conceput sa stimuleze implicarea cetatenilor in construirea Europei; in acest scop, pentru anul 2008 este disponibil un buget de aproximativ 27 de milioane de euro. Ceremonia decernarii Stelelor de Aur va avea loc la data de 13 noiembrie 2008, la Bruxelles. Ea va fi deschisa publicului pe baza de inscriere.

Pentru informatii suplimentare despre program, despre proiectele castigatoare, precum si despre programul complet al ceremoniei de la Bruxelles, va rugam sa consultati pagina ec.europa.eu/citizenship.

Persoane de contact:

John Macdonald

Tel: +32 2 295 52 67

Sophie Andersson

Tel: +32 2 295 02 08

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.