Stadiul proiectelor depuse de intreprinzatorii privati

Regiunea Centru a inregistrat cel mai mare numar de proiecte depuse la nivel national pe domeniul de interventie 4.3 al Programului Operational Regional (POR), domeniu destinat finantarii nerambursabile a microintreprinderilor din zonele urbane ale Regiunii Centru. Cele 169 de proiecte depuse pana la 16 iunie 2008 de catre 169 de microintreprinderi din mediul urban, se afla in plin proces de evaluare, proces realizat de catre expertii ADR Centru.

Proiectele depuse pe domeniul 4.3 “Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” au avut la dispozitie un buget de 4,3 milioane euro, fonduri nerambursabile, doar pentru aceasta prima sesiune de licitatie.

Programul a fost lansat la nivel national, in 13 martie 2008 si este singurul domeniu de finantare din POR care are termen limita de depunere.

Pe parcursul celor 7 ani de derulare a Programului Operational Regional 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, acest domeniu are alocat pentru finantare 21,81 milioane euro si se va lansa in mai multe sesiuni de licitatie pana la absorbtia fondurilor. Valoarea totala a bugetelor celor 169 proiecte este de 27.237.166,97 euro (la cursul infoeuro din iunie – 3,6445).

Din aceasta suma, valoarea solicitata per total ca si finantare nerambursabila este de 15.430.694,74 euro, restul reprezentand contributia proprie a potentialilor beneficiari.

Dupa cum se poate observa, necesitatile de finantare ale microintreprinderilor din Regiunea Centru depasesc cu mult fondurile disponibile, cel putin la aceasta prima sesiune de licitatie.

Majoritatea proiectelor depuse pentru finantare solicita fonduri pentru dotare si utilare cu echipamente moderne in domeniile microintreprinderilor si al cabinetelor medicale.

Evaluarea proiectelor este un proces minutios ce implica foarte multa atentie la detalii de genul numerotarii corecte a paginilor, a stampilarii fiecarei pagini, depunerea tuturor documentelor solicitate, etc.

Pe langa aceasta etapa de evaluare a conformitatii administrative, expertii ADR Centru evalueaza proiectele depuse si din punct de vedere al respectarii eligibilitatii activitatilor propuse in proiecte, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Etapa de evaluare a conformitaii administrative si a eligibilitatii proiectelor se va incheia cel tarziu pana la data de 20 august 2008. Proiectele ramase in competitie vor intra ulterior, in urmatoarea etapa a evaluarii, procesul de evaluare tehnica si financiara.

Aceasta etapa va fi realizata de catre o comisie de evaluatori independenti numiti de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltarea Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.