Parlamentul European ne cere explicatii pentru fraudarea fondurilor UE

Neregulile si fraudele aparute in contractarea fondurilor de preaderare ar putea fi intalnite si in cheltuirea fondurilor UE de care beneficiaza Romania si Bulgaria incepand cu 2007.

Legislativul european solicita Comisiei Europene raspunsuri pe aceasta tema. „Romania si Bulgaria sunt mult mai sarace decat vechile state membre. Din acest motiv, UE va trebui sa depuna un efort sustinut timp de cativa zeci de ani. iItrebarea este asadar care sunt rezultatele programelor comunitare deja finantate in timpul perioadei de preaderare”, este premisa de la care porneste studiul realizat de expertul Jean Jacques Gay la solicitarea comisiei de afaceri bugetare a PE.

„Studiul a fost prezentat in Comisia de afaceri bugetare si pe moment asteptam raspunsul scris al Comisiei Europene la cele trei intrebari suplimentare pe care i le-am adresat, dupa care va urma eventual o dezbatere in comisia de afaceri bugetare”, a declarat Jean-Jacques Gay.

Cum singurele date oficiale privind cheltuirea fondurilor oficiale se refera la perioada de preaderare, studiul prezinta rapoartele din 2006 si 2007 ale Curtii de Conturi si ale Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) privind programele PHARE, SAPARD si ISPA. „Vulnerabilitati pot fi detectate nu doar in capacitatea de implementare a Bulgariei si Romaniei, ci si in capacitatea lor de a detecta si raporta la timp nereguli in utilizarea fondurilor UE”, avertizeaza autorul raportului citand un raport OLAF din 2006.

„Pentru ambele tari, doar o evaluare N+3 – de trei sau mai multi ani dupa aderare – va permite o explicatie mai clara a motivelor diferitelor blocaje si intarzieri. O intelegere mai clara a situatiei generale din Bulgaria si Romania va fi posibila abia in 2010”, conchide autorul raportului. Romania continua sa fie codasa la capitolul absorbtia fondurilor europene, cotizatia la bugetul Uniunii fiind mult mai mare decat beneficiile.

Spre deosebire de Bulgaria, Romania a scapat fara sanctiuni financiare in Raportul pe Justitie prezentat saptamana trecuta de Comisia Europeana. Bulgaria a pierdut fonduri europene in valoare de aproximativ 800 milioane de euro. Opozitia de la Sofia a introdus o motiune de cenzura la adresa Guvernului socialist al lui Serghei Stanisev, invocand gestionarea frauduloasa a fondurilor europene. Motiunea a fost dezbatuta ieri, urmand sa fie votata astazi. Aceasta a sasea motiune de cenzura va ramane probabil fara urmari, Cabinetul dispunand de o ampla majoritate de 150 deputati din totalul de 240.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top