Bulgaria ia masuri pentru a elimina deficientele mentionate de UE

Guvernul Bulgariei a adoptat saptamana trecuta un plan de actiune care contine zeci de masuri destinate solutionarii problemei crimei organizate si coruptiei din tara, precum si asigurarii managementului rational al fondurilor UE.

Prim-ministrul Bulgariei, Serghei Stanisev, a cerut mobilizarea totala a institutiilor ca raspuns la criticile UE.

Guvernul Bulgariei a aprobat o serie de masuri destinate solutionarii problemelor si eliminarii deficientelor din managementul fondurilor UE, precum si combaterii crimei organizate si coruptiei.

Masura a fost luata la aproximativ doua saptamani dupa ce Comisia Europeana (CE) a inghetat ajutorul de aproximativ 500 mn euro alocat natiunii balcanice din cauza incapacitatii acesteia de a elimina deficientele persistente din aceste domenii in cele 18 luni de la aderarea la Uniune.

Comisia a retras de asemenea acreditarea a doua agentii de stat care implementeaza fondurile din cadrul programului de preaderare PHARE din cauza cazurilor de frauda si neregularitati, dar a declarat ca va anula decizia dupa ce Sofia va lua masuri corective.

Planul de actiune de 200 de pagini adoptat saptamana trecuta de cabinetul bulgar detaliaza masurile pe care tara le va lua pana la sfarsitul acestui an.

Una dintre masuri prevede compilarea unei liste, pana in 15 septembrie, cu persoanele si firmele care au incalcat regulile UE sau sunt investigate pentru frauda si marirea personalului agentiilor importante care se ocupa de fondurile europene pana la sfarsitul lunii decembrie.

In plus, cele doua agentii care au pierdut acreditarea vor fi supuse unor noi audituri independente pana in 10 septembrie.

Mai mult, un raport care va detalia toate cazurile de neregularitati si frauda in managementul fondurilor UE va fi redactat pana in 23 septembrie.

Planul de actiune mentioneaza, de asemenea, 80 de masuri pe care guvernul le va adopta pana la sfarsitul anului 2008 in reforma judiciara si lupta impotriva crimei organizate si coruptiei.

De exemplu, o noua unitate specializata insarcinata cu crima organizata va opera in cadrul ministerului de interne pana in 15 septembrie.

Acestea si alte masuri mentionate in document urmaresc imbunatatirea interactiunii in cadrul ministerului, au declarat Agentia de Stat pentru Securitatea Nationala (SANC) si procurorii.

Printre masurile care vor fi prezentate luna urmatoare se numara modificarea componentei comisiei anticoruptie subordonate consiliului de ministri si infiintarea unei subcomisii parlamentare care sa exercite control asupra activitatilor SANC.

Modificarea cadrului de reglementari, care va obliga bancile sa listeze suma oricarei tranzactii ce depaseste 30 000 de leva (aproximativ 15 000 euro), urmeaza sa fie decisa pana in 15 octombrie in cadrul eforturilor de eradicare a spalarii de bani.

Pana la sfarsitul lunii noiembrie, toate tribunalele din Bulgaria trebuie sa aiba propria pagina de internet pe care sa posteze toate deciziile si verdictele.

Adoptarea amendamentelor la codul penal cerute de mult timp de UE si a unui cod unificat de etica a magistratilor este programata de asemenea pentru noiembrie.

Modificarea legislatiei care reglementeaza finantarea partidelor politice si alte masuri impotriva coruptiei din sistemul sanitar si alte sectoare este prevazuta pentru decembrie.

Sursa: EurActiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.