CE a adoptat Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Moldova 2007-2013

Prin Decizia Comisiei Europene nr. 3806 din 29.07.2008, a fost adoptat Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova ENPI CBC 2007-2013. Acesta este primul program de cooperare transfrontaliera la granitele externe ale Uniunii Europene finantat si implementat in conformitate cu Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) 2007-2013, adoptat pana la aceasta data de Comisia Europeana.

Aria programului se constituie din regiuni din cele trei state vecine, respectiv judetele Botosani, Galati, Iasi, Suceava, Tulcea si Vaslui din Romania, oblasturile Odessa si Cernauti din Ucraina si intregul teritoriu al Republicii Moldova.

Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are un buget total de 137,4 mil. Euro pentru cei sapte ani de programare, din care contributia UE prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat (ENPI) este de aproximativ 126 mil. Euro, in timp ce statele partenere trebuie sa participe la finantarea proiectelor cu o cofinantare in valoare totala de aproximativ 11,4 mil. Euro. Programul stabileste o alocare a fondurilor pe prioritati si masuri, iar contractele de finantare vor fi atribuite in urma unui proces de selectie a celor mai bune proiecte depuse in cadrul unor apeluri pentru propuneri de proiecte.

Programul vizeaza sprijinirea de proiecte care favorizeaza dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului, pregatirea pentru situatii de urgenta, proiecte de investitii in infrastructura de transport, energie, furnizarea de apa potabila, precum si actiuni ale comunitatilor locale care promoveaza schimburile educationale, culturale si sportive, dezvoltarea societatii civile etc. Proiectele trebuie sa aiba un caracter transfrontalier si sa fie dezvoltate in parteneriat de organizatii aflate de-o parte si de alta a frontierei. Pentru a putea fi eligibile, in proiecte trebuie sa participe cel putin un partener roman si un partener din Ucraina/Republica Moldova.

Beneficiarii acestui Program pot fi autoritati publice regionale si locale, organizatii non-guvernamentale, asociatiile, universitatile, institutele de cercetare, organizatiile educationale/de instruire etc.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top