Fara bani europeni pentru pescuit dupa 20 de luni de la aderare

Banii europeni pentru pescuit mai intarzie pentru ca autoritatile nu sunt inca in stare sa preia proiectele. Din trei ani oferiti pentru cheltuirea banilor mai ramane doar unul.

Dupa un an si jumatate de la aderare, Romania nu a fost inca in stare sa lanseze Programul Operational pentru Pescuit (POP).

Desi a fost primul program redactat si trebuia ca inca din momentul aderarii sa se poata depune proiecte pentru accesarea banilor europeni, lansarea a fost amanata de cateva ori.

Dupa ce anul trecut s-a discutat despre lansarea POP de vreo doua ori, iar anul acesta s-a amanat pentru martie, apoi pentru iulie si, la ultima promisiune, pentru 11 august, situatia ramane inca incerta.

S-a ajuns in situatia ca nici in acest moment autoritatile sa nu poata primi proiectele celor interesati.

Dupa ce va fi lansat programul se vor putea depune proiecte pentru accesarea fondurilor aferente anilor 2007 si 2008.

Aceasta intarziere va crea probleme in cheltuirea banilor alocati anului trecut intrucat acestia trebuie folositi dupa regula n+2, adica pana la finalul anului viitor.

Pentru ca se depun proiectele asa tarziu, beneficiarii vor avea la dispozitie doar un an. Apoi, ce nu se cheltuieste se restituie Comisiei Europene.

Conform spuselor lui Adrian Ionascu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), in acest an se vor putea obtine 20 de milioane de euro aferenti anului trecut (15 milioane de euro din Fondul European de Pescuit si restul cofinantare nationala), plus 28 de milioane de euro aferenti anului 2008 (22 de milioane de euro de la UE plus cofinantare nationala).

Dosarele vor putea fi depuse la ANPA din cadrul Ministerului Agriculturii sau la filialele teritoriale ale acesteia.

Specialistii agentiei vor analiza proiectul si, daca il vor considera viabil, vor trimite dosarul la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care va gestiona fondurile si va onora platile.

Vor putea fi depuse proiecte care vizeaza investitii la bordul navelor de pescuit, investitii in procesare si marketing, investitii productive in acvacultura, compensatii socio-economice pentru gestionarea flotei si Selectarea Grupurilor Locale.

Prin POP sunt alocate Romaniei 307 milioane de euro pana in 2013, reprezentand fonduri nerambursabile acordate de UE (230 de milioane de euro), la care se adauga contributia Guvernului de 77 de milioane de euro – pentru proiecte de investitii in acvacultura si in pescuit.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top