Precizari privitoare la platile Sapard

Avand in vedere informatiile vehiculate in presa referitoare la platile Sapard, dorim sa aducem urmatoarele precizari:

-Comisia Europeana nu a taiat finantarile in cadrul programului Sapard, ci doar le-a inghetat temporar.

-In data de 9 iulie 2008, Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a transmis o scrisoare Ministerului Economiei si Finantelor din Romania prin care il informa despre decizia de a exclude de la rambursare toate cheltuielile relevante (SAPARD).

-Comisia va lua in considerare reluarea rambursarilor dupa ce autoritatile romane vor confirma implementarea adecvata a unui plan de masuri, aspect ce trebuie sa fie reconfirmat si de un organism independent de audit.

-Scrisoarea din 9 iulie a fost transmisa in urma efectuarii unui audit de catre Comisie care a evidentiat deficiente importante in ce priveste respectarea criteriilor de acreditare si a aspectelor referitoare la conformitate.

-Planul de masuri necesar a fost trimis Comisiei de catre Romania pe data de 31 iulie 2008. Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a informat autoritatile romane despre primirea acestuia si a cerut efectuarea unor imbunatatiri suplimentare.

Context

Serviciile Directiei Generale pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au efectuat o misiune de audit in Romania in perioada 3-13 iunie 2008.

Auditul a constatat deficiente in sistemul de gestionare si control al Agentiei SAPARD din Romania (comparativ cu Bulgaria, unde au fost constatate acte de coruptie, situatia din Romania este mai degraba caracterizata de neajunsuri importante inregistrate de sistemul de gestionare si control).

Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane, printr-o nota trimisa in data de 9 iulie, elaborarea unui plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Acest plan de masuri trebuie sa fie prezentat nu mai tarziu de 31 august 2008.

Lista elementelor care trebuie sa fie cuprinse in planul de masuri este destul de lunga. Insa:

– lista include deficientele inregistrate in gestionarea tuturor masurilor pentru care se efectueaza plati in cadrul programului SAPARD (si care sunt detaliate in nota din 9 iulie pentru a sprijini autoritatile romane sa le remedieze intr-un timp scurt, cum ar fi evitarea riscului dublarii unei plati, respectarea principiului separarii sarcinilor, efectuarea de controale);

– de asemenea, anumite proiecte trebuie reevaluate.

Prin urmare, Comisia Europeana:

1. cere autoritatilor romane sa excluda din cererile de plata transmise Comisiei orice utilizare aditionala de fonduri in cadrul programului SAPARD si va lua in considerare reluarea rambursarilor de indata ce va fi primita o confirmare de la NAO (Responsabil National de Autorizare) care sa certifice ca planul de masuri este implementat in mod adecvat (aspect reconfirmat de catre un organism independent de audit).

2. ia nota de faptul ca, in situatia actuala, nu exista nicio garantie a procesarii corecte a cererilor de rambursare depuse de catre beneficiarii finali – si a executiei platilor catre ei – si considera ca platile din cadrul programului SAPARD catre beneficiarii finali vor putea fi reluate doar in momentul in care implementarea planului de masuri a inceput.

Scrisoarea Comisiei Europene

Comunicatul Ministerului Finantelor

Comunicatul APDRP

Pentru mai multe detalii:

Roxana Morea

Consilier de Presa

Reprezentanta CE in Romania

Adresa: Str. Jules Michelet, nr. 18, Bucuresti, cod 010463, Romania

Tel.: +40-21-203 5432

Fax: +40-21-212 8808

E-mail: [email protected]

Webpage: ec.europa.eu/romania

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.