S-a dat drumul conductei cu fonduri UE pentru fermierii ieseni

Primii doi beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile, din Iasi au semnat contractele de finantare. SC Pig Farm SRL si SC Vinifruct Copou SRL sunt primele societati din Regiunea de Nord Est care vor primi finantare prin cadrul Fondului European de Aderare si Dezvoltare Rurala (FEADR).

Cu o valoare eligibila de 1,9 milioane de euro, proiectul depus de SC Pig Farm presupune cresterea capacitatii de productie si implementarea standardelor comunitare in cadrul fermei de ingrasare a porcinelor. “Acest proiect are drept scop cresterea si ingrasarea porcilor. Iar pentru acest lucru, vom mai construi pe langa cele 5 depozite (hale) pe care le avem, cu 1.000 de purcei in fiecare depozit, alte 5 depozite. Intreaga activitate va fi complet mecanizata si automatizata, fiind conectate la calculator, astfel ca pe langa cei trei angajati pe care ii are ferma in acest moment, vom mai angaja o singura persoana”, declara Mihai Tibucanu, administrator Pig Farm Coarnele Caprei.

Potrivit acestuia cofinantarea proiectului va fi asigurata in proportie de 20% din fondurile proprii, iar 30% de un credit bancar fiind preconizata o amortizare a investitiei in maxim 4 ani de zile. Un alt proiect semnat de catre beneficiar a fost cel depus de compania Vinifruct Copou.

Proiectul are o valoare de peste 780.000 de euro si presupune achizitii de utilaje si masini pentru modernizarea fermelor vegetale amplasate pe teritoriul comunelor Raducaneni, Cozmesti, Costuleni si Gorban. “Proiectul a fost depus pe masura 121 si vizeaza modernizarea fermei vegetale prin achizitia a 39 de utilaje. Vor fi cumparate utilaje in valoare de 54.000 de euro din Finlanda, de 256.500 de euro din Germania iar din diferenta vor fi achizitionate din Romania. Costul eligibil al proiectului este de 2,95 milioane de lei iar fondul nerambursabil este de 1,47 milioane de lei”, a declarat Constantin Laiu, director general Vinifruct Copou.

Potrivit acestuia proiectul va fi implementat in primele doua luni de la semnarea contractului, cofinantarea fiind asigurata in proportie de 80% din fonduri proprii iar 20% din credite bancare. “Practic imi achit singur tot proiectul iar in momentul in care primesc banii de la UE, imi achit creditele si-mi raman pentru implementarea unui alt proiect”, a completat Laiu.

Acesta a adaugat ca imediat ce va fi finalizat acest prim proiect urmeaza sa depuna un al doilea ce va consta in plantatii de vii, pomi si sistem de irigatii in zona Raducaneni.

In judetul Iasi sunt 17 proiecte care au fost selectate pentru a primi finantare de la UE.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.