Suspendarea SAPARD strica ploile fermierilor

Autoritatile cred ca, in cateva saptamani, va fi deblocata situatia, dar fiecare zi inseamna zeci de mii de euro pierduti de beneficiarii fondurilor europene.

Dupa finantare fara incidente, Comisia Europeana descopera „fisuri” in programul SAPARD din Romania. tinta reala par sa fie insa fondurile postaderare, pentru care controlul va fi mult mai strict.

Florin Solcan din Prahova asteapta de la SAPARD 100.000 de euro. Este a treia transa anuala aferenta ultimelor cheltuieli realizate pentru ridicarea unei ferme de porci (proiect de circa 600.000 de euro, din care jumatate acoperit prin fonduri europene nerambursabile). A depus dosarul la Agentia de Plati in iunie si inca mai asteapta banii.

E drept ca inca nu au trecut cele 90 de zile din contract, in care Agentia trebuie sa faca decontarea cheltuielilor eligibile, dar incepe sa fie ingrijorat: in ultimul timp se ajunsese ca decontarea sa se faca in numai cateva saptamani. Acum, fiecare zi de intarziere se taxeaza la banca, iar dobanda nu e deloc mica (peste 16% pe an). Deja intarzierea il costa cateva mii de euro.

Florin Solcan este unul dintre cei aproape 30 de fermieri, membri ai Cooperativei Agricole Muntenia, care a imprumutat de la banca toata suma necesara investitiei, bazandu-se pe primirea la timp a banilor de pe SAPARD.

„Membrii nostri incep sa fie ingrijorati de aceste intarzieri. In acelasi timp, si banca incepe sa fie iritata, pentru ca astepta niste bani”, spune Mihai Lungu, presedintele Muntenia. Nicolae Teodoru, cooperator din Roman, a depus de curand dosarul pentru o transa de aproape 100.000 de euro si deja simte „atmosfera de incordare” de la agentie i se cer mereu acte.

„Nu inteleg de ce. De la inceput stiam ca regimul este strict. Se verificau actele sa corespunda cu proiectul aprobat, se faceau apoi verificari pe teren nu am avut nicio neregula pana acum. Daca acum incep cu intarzierile, imi dau peste cap tot bugetul. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa nu mai primesc banii”.

De o saptamana, situatia este incordata in agricultura romaneasca: anuntarea suspendarii platilor pentru SAPARD (pentru ca, la randul sau Bruxelles-ul a decis suspendarea finantarilor catre Romania in acest program) pune sub semnul intrebarii investitiile incepute de fermierii romani cu asistenta europeana.

Ramane neclar cum a ajuns Comisia Europeana (CE) la concluzia ca trebuie suspendate finantarile pentru Romania in contul programului SAPARD.

La Bucuresti, decizia a devenit publica saptamana trecuta, dar la nivelul autoritatilor era cunoscuta de cateva luni.

O nota trimisa pe data de 9 iulie de directoratul general pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala al CE face referire la recomandarile trimise Bucurestiului pe data de 5 martie anul acesta privind implementarea masurii 1.2 („imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor), respectiv masurii 3.3 (metode de productie agricola pentru protejarea mediului).

De notat ca, in aceeasi perioada, Comisia anunta Bulgaria privind oprirea finantarilor pentru SAPARD. La Bucuresti, o alta scrisoare din 5 mai informa despre decizia Bruxelles-ului de-a nu aproba decontarea sumelor de 1,01 milioane de euro, respectiv 136, 6 mii euro cerute in cadrul celor doua masuri. in aceeasi scrisoare i se cerea Bucurestiului in mod expres sa prezinte procedurile de achizitie publica adoptate in cadrul masurii 1.2.

In sfarsit, pe data de 9 iulie autoritatile de la Bucuresti erau informate despre decizia CE de-a exclude de la rambursare toate cheltuielile SAPARD. Comisia va lua in considerare reluarea rambursarilor dupa ce autoritatile romane vor confirma implementarea adecvata a unui plan de masuri, aspect ce trebuie sa fie reconfirmat si de un organism independent de audit.

Dupa ce decizia a devenit publica, reprezentanta CE la Bucuresti a tinut sa arate ca „spre deosebire de Bulgaria, unde au fost constatate acte de coruptie, situatia din Romania este mai degraba caracterizata de neajunsuri importante inregistrate de sistemul de gestionare si control”.

Laszlo Klarik, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) spune ca, pana la sfarsitul acestei luni, va fi trimis la Bruxelles, in termenul cerut de Comisia Europeana, planul de masuri pentru imbunatatirea sistemului de control. Astfel, in doua trei-saptamani, ar putea fi deblocate platile. El explica decizia Bruxelles-ului prin grija pentru banul public european.

Directorul spune ca si pana acum Bruxelles-ul a incercat sa „ne gaseasca” eventuale fraude, dar nu a reusit. „Iar pana acum s-au dat 1,2 miliarde de euro”. Evident insa au fost erori, descoperite inclusiv de directia de audit intern a Agentiei.

Ultima este descoperirea unui debit de 14 lei, in cazul finantarii unui laborator fitosanitar din Timisoara: Directia de audit intern a Agentiei verificand platile la proiectele derulate pe masura 1.2, a constatat acea plata in exces. Nota bene masura unde chiar Comisia a cerut imbunatatirea procedurilor.

Efectele noilor proceduri cerute de Bruxelles

  • Verificarea tuturor proiectelor realizate pana in prezent din fonduri SAPARD.

  • Control mai sever al actelor depuse pentru finantare.
  • Durata verificarii pe teren a proiectelor creste la cateva zile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top