Devansat cu trei saptamini de comisarul Frattini, Olli Rehn confirma ca numai o catastrofa ar putea amina cu un an aderarea Romaniei si Bulgariei. Renumit pentru declaratiile sale rezervate si tehnice, comisarul Olli Rehn a apreciat foarte pozitiv progresele Romaniei, mai ales la capitolul Justitie.
„Romania a incheiat practic reforma Justitiei si a inregistrat primele rezultate preliminare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, in timp ce Bulgaria trebuie sa incheie reforma si sa o aplice in mod consecvent”, a spus Rehn. El a precizat ca „este pentru prima oara in istoria postcomunista a tarii cind se da un semnal societatii romanesti ca nimeni nu e mai presus de lege”. Olli Rehn va transmite miine acest semnal pozitiv la Bucuresti, intr-o vizita ocazionata de reuniunea CEFTA.
Aminarea cu un an a aderarii nu mai poate avea loc decit in „caz de probleme majore”, a spus Olli Rehn europarlamentarilor de la Strasbourg, desi pina la inceputul acestui an a spus in repetate rinduri ca „nu voi ezita sa fac uz de clauza de aminare cu un an a aderarii”.
Comisarul a subliniat totusi ca ambele tari trebuie sa mentina ritmul reformelor, in special in ce priveste domnia legii. „Indiferent de data aderarii, noi exploram posibilitatile unui mecanism de monitorizare si dupa aderare si este foarte posibil sa folosim unele clauze de care dispunem, in unele sectoare, daca una sau ambele tari sint nepregatite in acel domeniu – siguranta alimentara sau cea veterinara” a mai declarat Olli Rehn reporterilor de la Cotidianul.
Alte puncte nevralgice despre care s-a vorbit au fost administratia publica, unde se asteapta reforma adincita in privinta functionarilor publici, capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale si Agentiile de Plati, precum si implementarea de urgenta a sistemului informational privind Taxa pe Valoarea Adaugata.
„A fost clar un raport pozitiv la adresa noastra”, a declarat euroobservatorul Roberta Anastase. Cind se referea la Romania, Rehn folosea verbe precum „continua” pe cind la Bulgaria folosea mai mult „se incepe”. Intrebata care a fost atitudinea presedintelui Comisiei de Afaceri Externe a PE, popularul Elmar Brok, cunoscut pentru retinerile sale fata de aderarea Romaniei in 2007, Roberta Anastase ne-a raspuns: „Brok a avut o interpelare la inceput, ca el nu are nici o pozitie si doreste sa asculte recomandarile Comisiei privind data aderarii Romaniei si Bulgariei. Era foarte relaxat si nu a intervenit deloc in cursul discutiilor”.