Romania poate pierde fonduri europene de 6,1 milioane euro in domeniul deseurilor radioactive

Romania poate pierde, in toamna, fonduri europene de 6,1 milioane euro, prin programul PHARE, daca pana pe 30 noiembrie nu reuseste sa contracteze patru proiecte in domeniul managementului deseurilor radioactive.

“Nu ne vin ofertantii. Nu este suficient sa faci proiecte bune, avem aprobarea, avem banii, dar se pare ca procedura de contractare si modul de lucru al Oficiului PHARE pentru Contractare si Plati este greu de inteles pentru partenerii straini”, a declarat, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive /ANDRAD/, Gheorghe Ionita, care a adaugat ca pentru aceste proiecte este nevoie de firme din strainatate care au experienta necesara.

Cele patru proiecte PHARE vizeaza extinderea si dezvoltarea noului depozit national definitiv de deseuri radioactive slab si mediu active (1,1 milioane euro), proiectul tehnic si evaluarea de securitate pentru autorizarea depozitului de deseuri slab si mediu radioactive Saligny (2,2 milioane euro), sprijinirea ANDRAD pentru dezvoltare solutii tehnice si tehnologice pentru o noua instalatie de tratare a deseurilor radioactive (un milion euro), modernizarea depozitului national de deseuri radioactive Baita Bihor (1,8 milioane euro).

Mai mult, problematica deseurilor radioactive nu este “prinsa” nici in cadrul axelor de finantare prin programele operationale sectoriale de mediu si pentru cresterea competitivitatii, deoarece agentia a fost infiintata mai tarziu si nu a mai putut introduce in negocierile cu UE si acest domeniu pentru finantare.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.