Punct de vedere referitor la articolele aparute pe tema posibilitatii de a pierde fondurile PHARE pentru deseuri radioactive

Punct de vedere Referitor la articolele aparute in ziarele din data de 29 august a.c. pe tema posibilitatii de a pierde fondurile PHARE pentru deseuri radioactive .

Modul de lucru si procedurile Oficiului de Plati si Contractare Phare (OPCP) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, se bazeaza pe legislatia romana in vigoare privind achizitiile publice.

In procesul de evaluare si contractare a proiectelor Phare, OPCP respecta legislatia romana, respectiv OUG 34/2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii si HG 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG 34/2006.

OPCP a depus toate eforturile pentru evaluarea si contractarea proiectelor propuse de ANDRAD, in termenele prevazute de Acordurile de Finantare semnate cu Comisia Europeana, dar ofertele depuse nu au fost conforme. Principala cauza de anulare a procedurilor a fost neindeplinirea conditiilor de calificare si selectie stabilite prin documentatia de atribuire.
O alta cauza a fost absenta documentelor suport care dovedesc indeplinirea criteriilor de calificare si/sau selectie, desi se cunosteau cerintele din documentatia de atribuire.

Totodata, fiind vorba de specificul domeniului nuclear, se primeste un numar redus de oferte. In cazul in care acestea nu sunt bine pregatite, se poate ajunge in situatia anularii procedurii. Toate proiectele din sectorul nuclear au fost relansate cu prioritate, in acest moment, aflandu-se in faza de finalizare a evaluarii mai multe proiecte care se afla la a doua sau chiar la a treia relansare a procedurii.

OPCP cunoaste importanta tuturor proiectelor Phare pentru autoritatile romane si a absorbtiei fondurilor comunitare in conditiile respectarii cadrului legal in vigoare pentru achizitiile publice.

Mentionam ca OPCP este Autoritate Contractanta pentru proiectele Phare, este acreditata in acest sens de catre Comisia Europeana, modul de lucru si procedura de lucru aplicata fiind aceeasi pentru toti beneficiarii.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.