Un sofer vrea sa ridice o fabrica de biodiesel la Oteleni

Investitia se ridica la 500.000 de euro, iar jumatate din bani ar putea fi obtinuti de la Uniunea Europeana.

Fondurile nerambursabile oferite de Uniunea Europeana atrag proiecte inedite. Prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru prima data in judet, un intreprinzator privat si anume SC Co Prod Sor SRL, doreste realizarea unei fabrici de biodiesel.

“Meseria mea de baza in care am si calificare este sofatul si mi-am propus sa-mi fac propria mea motorina”, ne marturiseste razand Robert Cojocaru, proprietarul societatii Co Prod Sor.

Potrivit acestuia investitia va fi implementata in comuna Oteleni, iar valoarea totala se ridica la 500.000 de euro. Jumatate din suma va fi nerambursabila, iar diferenta va fi suportata de beneficiar.

“Mai este mult sa pot spune ca voi face aceasta fabrica si mai intai sa-mi aprobe proiectul. Daca il voi putea implementa atunci voi face un imprumut in banca.

Voi ridica o hala de productie, cu toata infrastructura necesara si voi achizitiona o linie de utilaje necesare pentru procesare. Vom valorifica atat uleiurile uzate cat si uleiurile crude din floarea soarelui, soia, rapita si altele”, a adaugat Cojocaru.

Acesta a adaugat ca pentru realizarea proiectului cu ajutorul unei firme de consultanta a scos din buzunar nu mai putin de 100.000 de lei.

Potrivit conducerii Centrului Regional de Plati (CRPDRP) Iasi, aplicatia de finantare a fost facuta pe Schema de Stat XS 13, aferenta masurii 1.2.3, ce presupune cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice.

“Astfel de proiecte sunt incurajate si prin legislatia nationala iar combustibilii neconventionali au sansa sa-si gaseasca in Romania unii dintre cei mai mari producatori. Este prima investitie de acest gen din judet, care a atins unul dintre cele mai profitabile segmente de piata”, a declarat Eugen Ticau, director CRPDRP Iasi.

Investitia pare cu atat mai bine venita cu cat va aduce un aport major la bugetul de stat si va crea noi locuri de munca.

“Si din punct de vedere economic, biocarburantii sunt scutiti de plata accizelor ceea ce poate fi un semnal benefic pentru ideile de afaceri ale altor potentiali beneficiari”, a incheiat Ticau.

Societatea Co Prod Sor, exista pe piata din anul 2007, numara doi angajati iar domeniul de activitate consta in presare uleiului la rece.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.