Guvernul vrea sa obtina anul acesta 300 de milioane de euro de la BEI

Guvernul Romaniei vrea sa obtina de la Banca Europeana de Investitii un imprumut de un miliard de euro, din care un avans de 30% sa intre la bugetul de stat inca din acest an, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Eugen Teodorovici.

“Discutiile dintre Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI) se poarta pentru a se incheia pana la finalul anului 2008 o facilitate de tranzitie pentru co-finantarea Programelor Operationale Sectoriale (POS) pentru transport, mediu si energie.

Valoarea totala a acestei facilitati va fi de un miliard de euro, din care avem posibilitatea de a trage pana la final de an un avans de 30%”, a declarat Teodorovici, adaugand ca avansul va putea fi accesta daca board-ul bancii aproba in sedinta din 8 octombrie documentul mentionat, care va avea o valabilitate de circa 10-12 ani.

Secretarul de stat a mai afirmat ca, inafara de proiectele din cele trei POS, banii mai pot fi folositi si pentru finantarea unor proiecte din Programul National de Dezvoltare, care sunt fara finantare.

“Este o arie de acoperire destul de larga. Incercam sa substituim aceasta finantare a bugetului de stat pe care dorim sa o indreptam catre alte prioritati pe care Guvernul vrea sa le finanteze”, a mai afirmat Teodorovici.

El a mai spus ca a solicitat celor trei ministere, respectiv Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Transporturilor si Ministerul Economiei si Finantelor sa ii prezinte o situatie a proiectelor care ar putea sa se incadreze pentru co-finantarea din fondurile obtinute de la BEI.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.