Se reiau platile SAPARD intr-o saptamana?

Platile SAPARD ar putea fi reluate in decurs de o saptamana. Cel putin asa sustine Eugen Ticau, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP).

De circa doua luni platile in cadrul Programului SAPARD au fost sistate ca urmarea a unor vicii de procedura indentificate de oficialii europeni, in ceea ce priveste modalitatile prin care se efectuau platile.

Un dosar care contine propunerile de solutionare ale viciilor de procedura a fost deja inaintat de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) acum doua saptamani catre Fondul National din cadrul Ministerului Finantelor Publice, institutia autorizata sa trimita raportari si evaluari Directiei Generale pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI).

“Programul SAPARD prevede o finalizare in septembrie a proiectelor aflate in derulare, dar noi vom cere o prelungire a acestora pana in 2009”, a mai precizat Eugen Ticau.

Cererea de prelungire a duratei de implementare a Programului SAPARD care asteapta un aviz favorabil din partea Comisiei Europene vine in contextul in care guvernul Romaniei, printr-o Ordonanta de Urgenta din 10 septembrie, a decis prelungirea pana in 31 decembrie 2009 a termenelor de plata pentru proiectele contractate in 2006.

“Masura a fost decisa avand in vedere ca 55% din proiecte sunt in curs de executie, fiind conditionate de timpul favorabil punerii lor in aplicare (15 martie – 15 noiembrie)”, arata o justificare venita din partea CRPDRP.

Ca urmare a prelungirii termenelor judetul Iasi urmeaza a mai beneficia de 6,2 milioane de euro. “Fondurile SAPARD de la UE care mai sunt de achitat pentru proiectele din regiunea de dezvoltare NE insumeaza 22,2 milioane de euro”, a mai subliniat Ticau.

Din 675 de proiecte aflate in derulare la nivel national, avand cofinantare publica nerambursabila in valoare de 749 milioane de lei, mai bine de o treime au ramas in aer.

Intr-o statistica a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit se arata ca nu au fost inregistrate cereri de plata pentru 244 de proiecte depuse, a caror valoare este de 255 milioane de lei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.