Abia anul viitor se vor face primele plati din fondurile structurale

Ministrul dezvoltarii si lucrarilor publice, Laszlo Borbely, a anuntat, ieri, 18 septembrie, ca in anul 2009 va incepe absorbtia fondurile structurale si de coeziune, dupa ce 2007 a fost un an al negocierii si pregatirii axelor de finantare, iar anul curent este unul al contractarii.

Ministrul dezvoltarii a dat ca exemplu axa II, privind infrastructura locala si regionala, unde au fost depuse 1.086 de proiecte, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie semnate peste 500 de contracte, moment dupa care vor fi lansate licitatiile de executie.

“In momentul actual avem 1.086 de proiecte depuse, care inseamna circa 2,5 miliarde de euro. Evident ca unele din aceste proiecte vor fi si neeligibile, dar totusi speram ca pana la sfarsitul anului sa facem peste 500 de contracte in valoare de circa un miliard de euro.

Pentru ca anul trecut a fost unul de negociere si de pregatire a acestor axe, anul acesta va fi anul contractarii, anul viitor incepe absorbtia fondurilor europene (structurale si de coeziune)”, a declarat ministrul Borbely, in conferinta de presa.

Ministrul dezvoltarii a mai precizat ca va fi conceput, pentru anul 2009, un program de infrastructura prin care vor putea fi finantate proiectele viabile ale autoritatilor locale, care nu vor fi insa finantate prin intermediul fondurilor structurale.

Potrivit lui Borbely, acest program este justificat deoarece trei regiuni ale tarii au depasit deja cu cel putin 50% fondurile alocate prin axa II pe perioada 2007 – 2013.

“Trebuie sa valorificam intr-un fel aceste proiecte. Voi propune Guvernului un program guvernamental separat pentru infrastructura, care sa fie lansat in anul 2009.

De asemenea, la sfarsitul anului 2009 vom putea face si o realocare a fondurilor de pe axe, in functie de cheltuirea banilor”, a spus ministrul, adaugand ca bugetul pe 2009 va fi prezentat Parlamentului pana pe 10 octombrie, ocazie cu care se va cunoaste si valoarea acestui program.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.