Cristian David: “Autoritatile locale nu au capacitatea de a genera suficiente resurse”

Cristian David, autoritati locale

Autoritatile locale nu au capacitatea de a genera suficiente resurse, a declarat ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, prezent la Poiana Brasov la o dezbatere axata asupra serviciilor publice de calitate, eveniment la care au fost prezenti primari si presedinti de consilii judetene din intreaga tara.

In acest context, ministrul a atras atentia asupra accesarii fondurilor europene, insistand asupra faptului ca este vorba de sume nerambursabile, aspect care compenseaza complexitatea procedurilor birocratice care trebuie parcurse in vederea obtinerii acestor finantari. “Exista o resursa foarte buna, generoasa a fondurilor europene pe care le avem la dispozitie, care sunt fonduri nerambursabile si care trebuie accesate cu prioritate”, a declarat David.

Pe de alta parte, el a indicat si alte modalitati, vorbind despre valorificarea corecta a resurselor naturale si materiale. In acest sens, Cristian David a dat exemplul parcurilor industriale care pot fi folosite in cadrul unor concesionari sau al parteneriatelor publice-private, generand resurse suplimentare. Totodata, ministrul a atras atentia ca la finele anului trecut s-a inregistrat un excedent bugetar de peste un miliard de euro la nivelul autoritatilor locale din intreaga tara.

In cadrul dezbaterilor, Cristian David a apreciat ca atunci cand este vorba de zona interesului public general ar trebui ignorata provenienta politica a factorilor decidenti, astfel incat acestia sa devina mai degraba profesionisti din punct de vedere al administratiei, decat politicieni.

Ministrul a remarcat faptul ca in Romania exista diferente mari intre regiuni in ceea ce priveste nivelul investitiilor si a apreciat ca un astfel de indicator se reflecta si in calitatea serviciilor oferite cetatenilor. El a mai spus ca administratiile locale trebuie sa devina un motor al dezvoltarii economico-sociale.

De asemenea, Cristian David a incurajat autoritatile locale sa utilizeze cele 246 de milioane de euro fonduri destinate imbunatatirii capacitatii administrative.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.