Sprijin financiar pentru producatorii agricoli din sectoarele legume-fructe si agricultura ecologica

sprijin financiar, agriculturta ecologica

Guvernul a adoptat o Hotarare prin care va acorda sprijin financiar pentru producatorii agricoli din sectoarele legume-fructe si agricultura ecologica, a anuntat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern.

“Producatori agricoli trebuie sa aiba in folosinta suprafete agricole de cel putin 0,25 ha si sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau la bugetul administratiei publice locale”, a anuntat premierul Tariceanu.

Pentru sectorul de agricultura ecologica, beneficiarii trebuie sa fie inregistrati anual la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ca producatori in agricultura ecologica. De asemenea, trebuie sa aiba un contract cu un organism de inspectie si certificare. Aceste organisme de inspectie sunt aprobate anual de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acorda pentru o suprafata de maximum 3 hectare, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse, care apartin organizarii comune de piata in sectorul legume-fructe.
Beneficiarii din acest sector pot solicita sprijin financiar fie numai pentru suprafetele de pe care recolteaza legume, fie numai de pe suprafetele de pe care recolteaza fructe.

Ajutorul pentru sectorul legume-fructe este de:
– 1.110 lei/hectar pentru persoanele fizice – membre ale asociatiilor sau organizatiilor profesionale, persoane fizice autorizate si persoane juridice;
– 2.960 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute in conformitate cu Ordonanta 27/2005, privind recunoasterea si functionarea grupurilor de producatori, pentru comercializarea produselor agricole si silvice;
– 3.700 lei/hectar pentru membrii grupurilor de producatori recunoscute preliminar sau membrii organizatiilor de producatori recunoscute conform Ordinului 684/2007 si a regulamentelor si directivelor europene specifice.

Ajutorul pentru agricultura ecologica este de:
– Sprijin prin sustinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, platita de producator organismului de inspectie si certificare cui care a incheiat contractul. Sprijinul maxim acordat este de 900 lei;
– 425 lei/hectar pentru culturi de teren arabil, pasuni si fanete permanente aflate in perioada de conversie. Sprijinul se acorda pe o suprafata de maximum 20 hectare, pentru fiecare producator;
– 700 lei/hectar pentru culturi de vita de vie si livezi aflate in perioada de conversie. Sprijinul se acorda tot pe o suprafata de maximum 20 hectare, pentru fiecare producator;
– 75 lei/ familia de albine, ceritificata in sistemul de agricultura ecologica, pana la maximum 50 familii de albine, pentru fiecare producator.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a mai precizat ca “suma totala a sprijinului financiar, acordata pentru fiecare din cele doua sectoare, respectiv legume-fructe si agricultura ecologica, nu poate depasi valoarea de 7500 Euro pe exploatatie”.
Cererile de sprijin financiar trebuie adresate Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene si a Municipiului Bucuresti.

Sprijinul financiar va fi achitat incepand cu 1 ianuarie 2009, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar iintr-o singura transa, iar solicitantii nu pot renunta la calitatea de beneficiari pe perioada derularii schemei de sprijin financiar.

Sprijinul financiar este acordat in conformitate cu art. 3 din Regulamentul (CE) nr.1535/2007 al Comisiei privind aplicarea articolelor 87 si 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis in sectorul productiei de produse agricole.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.