Gabriel Friptu: Depunerea de proiecte pe Axa2 POR pentru infrastructura de transport, suspendata pentru trei regiuni

suspendare, depunere proiecte, transport, Gabriel Friptu

Director general in cadrul autoritatii de management pentru POR, Gabriel Friptu, a afirmat la Craiova, ca Regiunea Sud-Vest Oltenia a depasit cu 158 de procente plafonul alocat pentru Axa 2 – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport.

Alaturi de S-V Oltenia, alte doua regiuni Nord-Est Moldova si Sud-Est, nu vor mai putea primi proiecte depuse pe Axa 2, incepand cu 16 octombrie, a mai anuntat Gabriel Friptu.

“A fost suspendata depunerea de proiecte, incepand cu 16 octombrie, pentru zona de transport regional si local pentru regiunile Nord-Est, Sud-Vest si Sud-Est. Regiunea Oltenia a depasit alocarea pe sapte ani cu 158 la suta, de doua ori jumatate. in perioada urmatoare cred ca Axa 2 isi va incheia zona de depunere”, a declarat directorul general in cadrul autoritatii de management pentru POR.

Friptu a mai spus ca de la avizarea POR de catre Comisia Europeana au fost depuse pentru finantare, pe cinci din cele sase axe prioritare lansate in toate cele opt regiuni de dezvoltare, peste 1.000 de proiecte.

“Au fost depuse in cadrul POR 1.100 proiecte la nivel national. Dintre acestea au ramas in competitie 754 de proiecte a caror valoare estimata este de peste 7,1 miliarde de lei. Diferenta reprezinta acele proiecte care nu au reusit sa treaca, cel putin pana aceasta faza, prin tot procesul de evaluare. Nici cele 754 nu si-au incheiat procesul de evaluare”, a declarat oficialul guvernamental.

Potrivit sursei citate, pana in prezent au fost semnate noua contracte in valoare de 445 milioane de lei noi pe Axa 2, imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport.

“Suplimentar de aceste noua contracte, pe axa 6 POR, cea de asistenta tehnica, are in momentul de fata 11 contracte de finantare semnate cu o valoare de 50 de milioane de lei”, a mai spus Gabriel Friptu. Director general in cadrul autoritatii de management pentru POR sustine ca pana la sfarsitul anului se estimeaza a se semna contracte in cadrul POR in valoare totala de un miliar de euro.

“Alte opt contracte in domeniul infrastructurii de transport regional si local, in valoare de 460 milioane de lei, se afla in ultima faza, cea precontractuala, si ar putea fi semnate intr-o saptamana, cel mult zece zile. tinta autoritatii de management pentru acest an, pentru zona de semnare de contracte, este de aproximativ un miliard de euro”, a explicat Gabriel Friptu.

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest (ADRSV) Oltenia, Marilena Bogheanu, apreciaza ca Regiunea Olteniei a depus cele mai multe proiecte , avand cele mai multe contracte incheiate.

“Sunt depuse 109 proiecte, dintre care 48 de autoritatile publice locale pe diverse domenii de interventie si 61 de proiecte pe domeniul «microintreprinderi». Sunt foarte multi bani solicitati, aproximativ 500 de milioane de euro. Este cunoscut faptul ca la nivelul regiunii pe perioada 2007-2013 avem alocata valoarea indicativa de 620 milioane de euro”, a spus Bogheanu.

Sursa: Fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.