Agricultorii vor alinierea subventiilor la nivelul celor europene

Agrostar va protesta, in noiembrie, la Bruxelles, cu scopul de a trage un semnal de alarma asupra faptului ca subventiile acordate fermierilor romani sunt mult mai mici decat cele de care beneficiaza colegii lor din statele occidentale, a declarat, vineri, 26 septembrie, Stefan Nicolae.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (Agrostar), Stefan Nicolae, a declarat ca la protest vor participa aproximativ 1.000 de fermieri romani. “Un fermier roman primeste 97 de euro/ha in timp ce, spre exemplu, un fermier din Franta primeste 300 de euro. Autoritatile romane au negociat prost”, a spus Nicolae.

La inceputul lunii septembrie, agricultorii au iesit cu utilajele agricole in strada, in mai multe judete ale tarii, cerand printre altele alinierea subventiilor acordate agricultorilor romani la nivelul celor europene.

Fermierii sustin ca in acest moment, ca membri ai UE, avem cele mai mici subventii, aproximativ 8% din ceea ce beneficiaza un fermier european. Totodata, acestia cer acordarea subventiei de 21 de euro pe tona de motorina folosita in agricultura, nivelul maxim permis de CE.

Fermierii, nemultumiti

Crescatorii de animale din Romania vor prelungirea acordarii sprijinului financiar din bugetul national pana in anul 2013, argumentand ca nu sunt egali, in prezent, cu crescatorii de animale din celelalte state ale UE.

“Ei nu sunt admisi in comertul intracomunitar, nu pot face export, nu beneficiaza de restitutii la export, trebuie sa realizeze intr-un termen foarte scurt investitiile pentru introducerea reglementarilor cu privire la biosecuritate, bunastarea animalelor si protectia mediului”.

Pana in anul 2013, producatorii de cereale si oleaginoase din Romania beneficiaza de subventii mult mai mici decat ceilalti agricultori europeni si astfel costurile de aprovizionare cu furaje in Romania sunt mai mari decat in celelalte state membre, potrivit FNPAR.

Mai multe detalii: www.curierulnational.ro

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.