Fortis este nevoita sa renunte la ABN Amro

Grupul financiar Fortis, partial nationalizat, va trebui sa se desparta de fostul sau concurent olandez ABN Amro, a carui achizitie din 2007 pare a fi „catastrofala” in prezent.

„Dupa cadere, oferta pentru ABN Amro se dovedeste a fi catastrofala”.

Fortis s-a implicat, in aprilie 2007, alaturi de banca spaniola Santander si grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS) in cea mai importanta chizitie din sectorul bancar, cu cateva luni inainte de declansarea crizei creditelor de pe segmentul ipotecar american, cu grad mare de risc.

La momentul respectiv, un titlu Fortis era cotat la 36 de euro. Luni, actiunile Fortis s-au depreciat si au coborat sub un prag de 5 euro, ceea ce inseamna ca grupul financiar este evaluat in prezent la mai putin de 13 miliarde euro.

Fortis, RBS si Banco Santander platisera, in toamna lui 2007, suma record de 71 miliarde euro, ca sa cumpere ABN Amro. Pentru 24 de miliarde euro, Fortis achizitionase reteaua de unitati din Olanda, divizia de administrare de capital si bancile de investitii ale ABN Amro.

„Vanzarea bancii ABN Amro este dureroasa, dar inevitabila”.

Fortis s-a confruntat cu o grava criza de incredere in ultimele saptamani, iar jucatorii de pe piete sunt ingrijoarti din cauza bonitatii bancii si a capacitatii sale de absorbtie a ABN Amro. Actiunile bancii se ieftinisera, la sfarsitul saptamanii trecute, pana la un nivel minim nemaiatins de 15 ani.

Un plan de salvare elaborat in graba de autoritatile belgiene, olandeze si luxemburgheze prevede nationalizarea partiala a grupului. Fiecare stat preia o participatie de 49% din activitatile Fortis desfasurate pe teritoriul sau, pentru o suma totala de 11,2 miliarde euro.

Potrivit presei, banca olandeza ING este interesata sa cumpere ABN Amro pentru 10 miliarde euro. Aceasta ar fi o solutie ce ar satisface opinia publica, salariatii si clasa politica ingrijorata ca ar putea vedea aceasta adevarata perla a economiei olandeze trecand in mainile strainilor.

Luni, directorul executiv al Fortis, Filip Dierckx a afirmat ca „momentul ales pentru oferta de cumparare a ABN Amro a fost, clar, unul prost”.

Partenerul Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS), lansase, in aprilie, o majorare de capital record in Marea Britanie, de 12 miliarde lire sterline (15 miliarde euro).

„Am platit un pret foarte ridicat pentru ABN Amro”, au afirmat reprezentantii RBS. „Ne-am extins, concomitent, expunerea la piete intr-un moment care se dovedeste foarte nefericit”, au adaugat reprezentantii Royal Bank of Scotland.

Banca olandeza este prezenta in Romania din noiembrie 1995 si activeaza in 15 orase. Activitatile desfasurate de ABN Amro in Romania au fost preluate pe parcurs de Royal Bank of Scotland, motiv pentru care noua vanzare a Fortis nu afecteaza in mod direct subsidiara din Romania a ABN.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top