A fost refunctionalizat biroul extern al ADR Centru din Harghita

ADR Centru, seminarii, POR

ADR Centru, in calitatea sa de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional, organizeaza, in perioada 15 septembrie – 2 octombrie 2008, mai multe seminarii de informare privind POR la nivel regional. Aceste activitati, prevazute si in Planul de comunicare regional pentru POR includ cate 3 intalniri la nivelul fiecarui judet pe categorii de potentiali beneficiari, respectiv: una pentru autoritatile publice locale, una adresata ONG-urilor/asociatiilor/fundatiilor /universitatilor si una pentru firmele private de la nivelul judetului respectiv.

Se doreste ca prin aceste seminarii sa se prezinte cat mai practic, cu ajutorul unor exemple, modul cum pot fi abordate unele aspecte legate de accesarea fondurilor prin intermediul POR. In cadrul acestora se va prezenta pe scurt acele axe prioritare si domenii majore de interventie ale POR care se adreseaza grupului tinta participant, modalitatea de completare a cererii de finantare, modul de abordare a aspectelor orizontale in cadrul proiectelor finantate prin POR, apecte legate de achizitiile publice si de elementele de identitate vizuala.

Deoarece, concomitent cu acest aspect, ADR Centru a conlucrat eficient, pe parcursul timpului, cu Consiliul Judetean Harghita, odata cu derularea acestui seminar in judetul Harghita s-a avut in vedere si inaugurarea noului birou teritorial al ADR Centru in acest judet. Biroul a fost refunctionalizat la inceputul lunii septembrie si este incadrat cu doua persoane.

Redeschiderea oficiala a Biroului Extern Harghita al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in sala de pe langa Prefectura, din cladirea Consiliului Judetean Harghita din Miercurea Ciuc, a avut loc in data de 24 septembrie.

In deschidere, domnul Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita, a declarat ca biroul va avea un rol important in ajutarea mediului de afaceri, in informarea continua a autoritatilor administratiei publice locale si a sferei publice. Seful administratiei judetene din Harghita a subliniat ca este foarte important sa se mentina fluxul continuu al informatiilor referitoare la proiecte catre posibilii beneficiari, pentru ca, astfel, din ce in ce mai multe proiecte sa fie depuse, contribuind la dezvoltarea economica a judetului.

Domnul Simion Cretu, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat importanta si rolul refunctionalizarii biroului teritorial din Harghita, mentionand principalele proiecte din judet finantate din Fonduri Europene, ca Drumul Apelor minerale sau reconstruirea DJ 132.

Activitatea Biroului extern Harghita al ADR Centru se va axa pe urmatoarele grupuri tinta: autoritatile administratiei publice locale, institutiile neguvernamentale, intreprinderile mici si mijlocii si mass media. Principala misiune a acestui birou va fi informarea si oferirea de consultanta pentru organismele publice si economice enumerate mai sus, in special pentru implementarea Programului Operational Regional (Regio). De asemenea, se va urmari indeaproape modul de derulare al proiectelor finantate din fonduri publice europene, respectiv atat prin fonduri Phare, cat si prin Regio.

Despre POR:

POR este unul dintre Programele Operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, si un instrument foarte important pentru implementarea strategiei nationale si a politicilor de dezvoltare regionala. Este aplicabil tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Obiectivul general al POR consta in “sprijinirea si promovarea dezvoltarii locale durabile, atat din punct de vedere economic, cat si social, in regiunile Romaniei, prin imbunatatirea conditiilor de infrastructura si a mediului de afaceri, care sustin cresterea economica”. Aceasta inseamna ca POR urmareste reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre regiunile mai dezvoltate si cele mai putin dezvoltate.

Programul Operational Regional din Romania este finantat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene – Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.

Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional. Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.