Retelele de comunicare ale Comisiei Europene au dezbatut agenda UE

comunicare, europe direct

Acestea au vizat politica de securitate energetica a UE si realitatea sociala in statele membre ale Uniunii, tratatul de la Lisabona, actuala criza economica globala dar si rolul Romaniei in constructia europeana. La discutii au mai participat Aurel Ciobanu Dordea, Seful Departamentului pentru Afaceri Europene si Niculae Idu, Seful Reprezentantei CE in Romania.

Dezbaterea a avut loc in cadrul Conferintei Nationale a retelelor de comunicare coordonate de Reprezentanta Comisiei Europene (RCE) in Romania; eveniment organizat de RCE la Predeal, in perioada 6-7 octombrie. Scopul conferintei a fost informarea retelelor de comunicare europeana cu privire la prioritatile de comunicare si activitatile Comisiei Europene dar si reafirmarea necesitatii continuarii atragerii unui public larg in dezbaterea despre Uniunea Europeana si politicile sale.

Cu aceasta ocazie, Claus Sorensen, Directorul General pentru Comunicare al Comisiei Europene, a declarat: „UE poate oferi raspunsuri concrete la provocarile care ne privesc pe toti: globalizarea, schimbarea climei, locuri de munca, securitatea cetatenilor si chiar recenta criza financiara care afecteaza toate tarile. Evenimentul de astazi este inca o ocazie pentru ca retelele sa continue sa atraga cetatenii in dezbaterile europene, pentru a reusi sa aducem Europa mai aproape de casele si inimile acestora”.

Sorensen s-a referit la agenda Consiliului European din octombrie 2008, accentuand teme precum criza financiara globala si necesitatea identificarii de surse alternative de energie in contextul conflictului din Georgia. El a spus ca statele membre trebuie sa se puna de acord in privinta solutiilor de calmare a crizei financiare pentru a putea da un semnal pozitiv privind consensul la nivelul UE. De altfel, atat criza financiara cat si securitatea energetica sunt teme pe care retelele de comunicare trebuie sa fie pregatite sa le transmita cu prioritate in aceasta perioada – aceasta a fost una dintre concluziile intalnirii.

Referindu-se la controversatul subiect al ratificarii Tratatatului de la Lisabona, Aurel Ciobanu Dordea, Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a spus: “Dificultatile pe care le intampina Tratatul de la Lisabona trebuie sa ne dea de gandit chiar si in cazul in care – asa cum speram cu totii in Romania – acesta va intra in vigoare in cele din urma. Avem nevoie de un dialog la scara europeana, larg, substantial si sincer, cu privire la mizele si obiectivele constructiei europene, pentru a dizolva criza de incredere si a expune lipsa de temei a acesteia”.

Cele 3 retele de comunicare europeana, prezente in toate statele Uniunii Europene si coordonate de Reprezentantele Comisiei Europene din statele respective, sunt: Centrele de informare EUROPE DIRECT,  Centrele de Documentatie Europeana si Reteaua de experti in politici si institutii europene Team Europe.

Despre centrele de informare EUROPE DIRECT Constanta

In Romania cele 27 de centre de informare EUROPE DIRECT au fost lansate la inceputul acestui an. La nivel european reteaua EUROPE DIRECT cuprinde 475 centre de informare. Centrele EUROPE DIRECT au fost selectate in urma unui apel deschis pentru propuneri de proiecte si asigura comunicarea cu cetatenii pe teme europene la nivel local.

Cele 12 Centre de Documentatie Europeana fac parte din cea mai veche retea de informare a Comisiei Europene care include peste 400 de centre in toate statele Uniunii Europene. Rolul lor este de a sprijini educatia si cercetarea in domeniul integrarii europene si de a oferi acces la informatia europeana prin punerea la dispozitia publicului a documentatiei europene si prin participarea la dezbaterea pe teme europene.

Reteaua Team Europe este formata in Romania din 38 de experti in politici si institutii europene.  Membrii Team Europe stimuleaza dezbaterea europeana prin participarea la evenimente organizate in tara si peste hotare.

Reamintim ca Centrul de Informare Europe Direct Constanta a fost lansat in luna martie 2008 si este gazduit de Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Constanta la sediul din Bd Tomis nr 79-81 et 1.
Centrul de informare EUROPE DIRECT Constanta asigura urmatoarele servicii gratuite:
Raspunsuri la intrebarile adresate de catre publicul larg, mediul economic sau populatia rurala, direct, la telefon sau pe mail;
Raspunsuri la intrebarile adresate prin e-mail ([email protected]).

Informatie europeana „calda” prin intermediul paginii web (www.europedirect-constanta.ro) si al computerelor cu acces la site-urile oficiale ale Uniunii Europene si ale Reprezentantei Comisiei Europene in Romania;
Accesul gratuit la Help desk, acesta are ca rol permanent ghidarea vizitatorilor privind sursele de informare, prin acces liber la internet (prin info computer), e-mail-uri, solicitari de informare prin telefon, scrisori, acces la publicatii gratuite.
Acces gratuit la serviciul de documentare si informare, care este actualizat permanent cu informatiile primite de la diversele institutii europene precum si activitatile pe care acestea le desfasoara. Documentele sunt sortate, clasate si pastrate in Biblioteca Centrului.
Un mecanism de feedback pentru transmiterea informatiilor catre Comisia Europeana;

Contact:
Ionescu Andreea, coordonator
Roxana Buhaiev, asistent de informare
Centrul de Informare Europe Direct Constanta
tel/fax 0241/661257; 0241/661253

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top