Grupul Raiffeisen nu a retras nici un euro din banii depunatorilor din Romania, ci din contra continua sa sustina Raiffeisen Bank Romania cu euro pentru credite in economia romaneasca, a declarat, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.
„Banii depusi la Raiffeisen Bank Romania, fie ca sunt in euro sau in lei, sunt plasati in credite acordate persoanelor sau companiilor din Romania. Grupul Raiffeisen nu a retras nici un euro din banii depunatorilor din Romania, ci dimpotriva, furnizeaza euro pentru acordarea de credite in economia romaneasca”, a spus presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.
El a adaugat ca, dealtfel, grupul Raiffeisen a investit pana acum peste un sfert de miliard de euro in Romania. „De asemenea, cu cateva zile in urma, Raiffeisen International, actionarul nostru majoritar, a reconfirmat estimarile privind profitul pe anul 2008, care va fi de aproximativ un miliard de euro”, a mai spus van Groningen.
Declaratia presedintelui Raiffeisen Bank Romania vine dupa ce ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase, marti, la Radio Romania Actualitati (RRA) ca bancile-mama au fost nevoite sa isi retraga o parte din lichiditati din subsidiare, inclusiv din Romania, ceea ce a creat presiune pe leu si a dus la deprecierea acestuia, a declarat, marti, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la Radio Romania Actualitati.
„Suntem pe fundalul unei crize financiare internationale in care toate tarile iau masuri de precautie si cu atat mai neobisnuita pare situatia actuala din Romania. Din cauza crizei financiare internationale, bancile-mama isi retrag lichiditatile pentru a putea face fata unei motiuni de neincredere din partea depunatorilor, motiv pentru care in Romania exista mai putini euro decat inainte si asta face ca presiunea pe leu sa creasca”, declara Vosganian.
Leul s-a depreciat, luni, cu aproape 7 bani (1,78%), pana la minimul ultimilor trei ani si 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul deprecierii generale a monedelor din tarile emergente si a situatiei incerte din Romania.
Marti, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afisand un curs de referinta de 3,9277 lei/euro, in ton cu monedele din regiune, iar miercuri a ajuns sa fie cotat pe piata interbancara la 3,86 lei/euro, dupa ce marile banci centrale internationale au anuntat o actiune concertata de diminuare a ratelor dobanzilor de politica monetara cu cate jumatate de punct procentual.
Vosganian a adaugat ca puterea leului este afectata si de climatul de ambiguitate actual din tara, generat de efectele majorarilor salariale nesustenabile.