Royal Bank of Scotland a fost nationalizata

Guvernul britanic a anuntat luni ca va investi pana la 37 miliarde lire sterline (47 miliarde euro) in bancile RBS, HBOS si Lloyds TSB, fiind pe cale sa devina actionar majoritar, in cadrul planului de salvare a sectorului bancar britanic, relateaza AFP.

In cadrul unui comunicat, ministerul britanic de finante a explicat ca scopul acestei recapitalizari, ce se traduce practic prin nationalizare, este de „a sustine stabilitatea pietelor financiare, de a proteja investitorii, companiile si creditorii, precum si de a apara interesele contribuabililor”.

Luni, Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat in cadrul unui comunicat ca va lua 20 miliarde lire (25 miliarde euro), din totalul finantarii.

Din aceasta suma, 5 miliarde vor fi subscrise direct de guvern, sub forma de actiuni preferentiale, iar statul s-a angajat, de asemenea, sa subscrie restul de 15 miliarde lire, in cazul in care actiunile emise nu vor gasi cumparatori in randul actionarilor si investitorilor.

Guvernul va putea detine, in total, maximum 60% din capitalul RBS, a precizat Darling.

RBS a anuntat luni dimineata ca Fred Goodwin va demisiona si va fi inlocuit de Stephen Hester, directorul British Land, in timp ce presedintele Tom McKillop va renunta la functie anul viitor.

RBS, infiintata in 1727, devine astfel cea mai mare nationalizare din sistemul bancar european. Institutia este in prezent a patra mare banca britanica, dupa ce actiunile RBS au pierdut 62% din valoare in cadrul tranzactiilor realizate saptamana trecuta pe bursa de la Londra.

Un consortiu condus de RBS, din care au facut parte bancile Fortis din Belgia si Santander din Spania, a incheiat, in luna octombrie 2007, un acord pentru preluarea bancii ABN Amro, in valoarea totala de 72 de miliarde de euro. ABN Amro Romania va intra in portofoliul Royal Bank of Scotland, dupa finalizarea preluarii grupului olandez ABN Amro.

Guvernul va detine actiuni si la Lloyds TSB si HBOS

Bancile Lloyds TSB si HBOS au anuntat luni o reviziure a proiectului de fuziune, ce va fi urmata de o majorare de capital in valoare totala de 17 miliarde lire (21,4 miliarde euro), de asemenea, cu ajutor din partea guvernului.

In total, statul va putea detine maximum 43,5% din capitalul grupului fuzionat, au precizat cele doua banci.

In schimb, banca Barclays a anuntat ca intentioneaza sa colecteze peste 6,5 miliarde lire (8,2 miliarde euro), in mai multe etape, fara ajutorul guvernului.

O alta mare banca britanica, Standard Chartered, a anuntat ca detine o capitalizare suficient de buna si ca nu are intentia de a strange fonduri, salutand totusi „actiunea decisiva a guvernului pentru stabilizarea sectorului bancar”.

Totodata, grupul bancar spaniol Santander va injecta 1 miliarde lire (1,25 miliarde dolari) in capitalul filialei sale britanice Abbey, fara a face apel la fonduri publice.

Duminica, reprezentantii tarilor din zona euro, reuniti in summit la Paris, au adoptat un plan de actiuni care cuprinde o garantie pentru imprumuturile interbancare si un posibil recurs la recapitalizarea bancilor, pentru a restabili increderea in pietele debusolate de criza mondiala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top