Subventii doar pentru un hectar din zece la Iasi

subventii, culturi de toamna

Fermierii ieseni pot beneficia de subventii pentru infiintarea culturilor de toamna. Ajutorul financiar se ridica la suma de 200 de lei pe hectar, fiind oferit in limita a 120 de hectare pe fermier.

„Pana in prezent avem eliberate 371 de adeverinte pentru o suprafata de 18.836 de hectare, suma total solicitata fiind de 3,7 milioane de lei. Estimam ca pana la sfarsitul perioadei, 910 fermieri vor solicita subventia pentru o suprafata de 22.500 dea hectare, suma totala ajungand la 4,5 milioane de lei. Aceste cifre le-am obtinut tinand cont ca avem fermieri care au pamant sub un hectar si acestia nu pot beneficia de subventie, iar cei care detin mult mai multe hectare primesc subventii doar pentru 120 de hectare”, a declarat Ioan Mihalache, inginer in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.

Conducerea DADR Iasi preconizeaza ca suprafata totala pe care se vor infiinta culturi de toamna se va ridica pana la 48.000-49.000 de hectare.

„Anul trecut au fost infintate culturi de toamna de pe o suprafata de 49.800 de hectare, iar media se mentine in ultimii ani. Acum doi ani aceasta subventie era de 100 de lei la hectar, pentru ca anul trecut, din cauza secetei, sa fie de 450 de lei la hectar”, a precizat Constantin Arustei, director executiv DADR Iasi.

Fermierii ieseni mai au timp sa depuna documentele necesare pana pe data de 15 noiembrie. „Cei interesati trebuie sa se prezinte la noi cu o copie dupa buletinul de identitate si o adeverinta care dovedeste ca sint inscrisi in evidentele Agentiei pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Iasi. Persoanele juridice trebuie sa prezinte si certificatul de inregistrare fiscala, iar cei care au luat adeverinte pentru motorina subventionata, trebuie doar sa dea o semnatura, cererea fiind facuta la sediul DADR Iasi”, a completat Mihalache.

Potrivit acestuia, datele sunt transmise saptamanal la Bucuresti la sediul central, urmand ca banii sa fie trimisi catre DADR Iasi, iar de aici in conturile fermierilor. Teoretic, intregul circuit, de la depunerea actelor si pana la incasarea banilor nu ar trebui sa dureze mai mult de doua saptamani.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top