ARB discuta cu BNR un nou mod de calcul al ROBOR

ROBOR, dobanda, Asociatia Romana a Bancilor

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) se intalneste, joi, cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei(BNR), pentru a discuta un nou mod de calcul al dobanzilor ROBOR, care sa reflecte realitatile pietei in contextul actual, a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

„Noi consideram ca este nevoie sa ajungem la o solutie comuna cu BNR, nu sa venim noi cu o propunere, pentru care sa asteptam apoi aprobarea bancii centrale”, a explicat Ghetea, care a adaugat ca a purtat, in acest sens, discutii si cu Ministerul de Finante.

In prezent, BNR calculeaza nivelul mediu al dobanzilor interbancare la depozitele plasate in lei in functie de cotatiile a 10 banci din piata bancara romaneasca.

Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat miercuri seara ca actualul mod de calcul al ROBOR nu precizeaza ce se intampla „in situatia de market failure, cand dobanzile o iau razna complet, fie in sus fie in jos”.

El a adaugat ca sugestia BNR in acest caz este ca dobanzile ROBOR sa se situeze in intervalul dintre „dobanda de la facilitatea de depozit, respectiv de la facilitatea de credit, actualmente intre 6,25% si 14,25%”.

Lazea a mai spus ca BNR vrea ca noul regulament „sa prevada si cum se vor indexa dobanzile publicului, dobanzile celor care au luat credite in aceste situatii”.

Presedintele ARB, Radu Ghetea, a explicat la randul sau ca, in prezent, „regulile pe care le avem in piata de lei nu sunt cele mai indicate”.

„Acele cotatii nu inseamna neaparat ca s-au facut si tranzactii. Cand se face media si se comunica ROBOR-ul si ROBID-ul zilei se iau cotatiile de la un anumit moment, se elimina extremele si se zice iata avem cat a iesit acolo, 18% cu 57%”, a spus Ghetea si a adaugat ca ar fi interesant ca BNR sa spuna care sunt cotatiile la care s-au facut tranzactii si media dobanzilor la acele tranzactii.

La sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile in piata monetara au crescut puternic, depasind 40% pe an in cazul depozitelor pentru o zi (de tip overnight) si au ramas la niveluri foarte ridicate, ajungand, miercuri, chiar la 100%, in cazul contractelor swap, facute de nerezidenti.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top