Iasi: Subventii guvernamentale pentru agricultura ecologica si legumicultura

subventii, agricultura ecologica, vita de vie

Fermierii din sectorul legume-fructe si din cel al agriculturii ecologice vor primi sprijin financiar din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Metodologia de aplicare a acestui sprijin a fost elaborata si aprobata, urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Din sectorul legume-fructe vor beneficia de bani persoanele fizice autorizate, persoane juridice si membrii asociatilor, organizatiilor si ai grupurilor de producatori. Sprijinul financiar in sectorul legume-fructe va fi de 1.110 lei/ha pentru membrii asociatilor sau organizatiilor profesionale, 2.960 lei/ha pentru persoanele fizice autorizate si cele juridice, mergand pana la maxim 3.700 lei/ha pentru membrii grupurilor de producatori.

Pentru sectorul ecologic se va acorda 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita de producator, suma oferita fiind de maxim 900 de lei. Pentru culturile de teren arabil, pasuni si finete aflate in perioada de conversie, se va acorda o suma de 425 lei/ha pentru o suprafata de maxim 20 de hectare. Pentru culturile de vita de vie si livezi aflate in perioada de conversie sprijinul va fi de 700 de lei pe hectar in limita a 20 de hectare, iar apicultorii vor primi pana la 75 de lei pe familia de albine pentru maximum de 50 de familii.

„In Iasi avem inregistrati 36 de producatori ecologici si 1.100 de hectare pe care sunt cultivate legume si alte 6.600 de hectare cu livezi. Sprijinul se acorda pentru maxim 3 hectare in cazul legumelor si fructelor, dar pentru ambele sectoare conditia principala o reprezinta minim 0,25 hectare care trebuie sa fie in folosunta. Suma totala a sprijinului financiar pentru fiecare din cele doua sectoare nu poate depasi valoarea de 7.500 de euro pe exploatatie”, a clarificat Neculai Olariu director adjunct DADR Iasi.

Pentru a obtine sprijinul financiar, fermierii trebuie sa faca dovada utilizarii dreptului de folosunta a terenului si sa nu aiba datorii la stat. Agricultorii ecologici trebuie sa fie inregistrati in Registrul electronic al operatorilor din agricultura ecologica tinuta de MADR si in cel gestionat de DADR Iasi. Cererile se vor depune la sediul DADR, termenul limita fiind de 12 decembrie 2008.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top