Cele patru consilii judetene din regiunea de vest Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara, au luat toti banii europeni pe care Uniunea Europeana i-a alocat din 2007 pana in 2013 pentru refacerea infrastructurii.
Cinci proiecte de reabilitare a drumurilor judetene au epuizat fondurile disponibile, cu aproape patru ani mai repede decat termenul anuntat. Consiliul Judetean Timis (CJ Timis) s-a miscat cel mai repede si a reusit sa ia bani pentru doua sectoare: Buzias – Lugoj, care are aproape 30 de kilometri, si Sannicolau Mare – Periam – limita judetului Arad, sector de 24 de kilometri.
Procent mic de drumuri refacute
Infrastructura de drumuri judetene din Timis este veche in proportie de peste 85 la suta, iar solutiile de finantare pentru lucrari sunt reduse. „Consider ca s-a facut o mare nedreptate cand s-au stabilit fondurile pentru dezvoltarea regionala si locala, pentru ca s-au dat prea putini bani. Avem proiecte, dar nu avem finantare, iar pana in 2010 vom termina drumurile incepute”, a spus presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc.
Firmele mai pot lua bani
Ministrul Ministerului Dezvoltarii, Laszlo Borbely, a spus ca in timp ce administratiile au depus multe proiecte pentru a cheltui fondurile disponibile, firmele din regiune nu s-au inghesuit sa profite de oportunitatile europene. „Mai sunt bani pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, sunt putine proiecte in toata tara. Probabil procedurile dificile descurajeaza”, a spus Borbely. Pentru toata regiunea de vest pot fi cheltuiti pana in 2013 aproape 440 de milioane de euro, adica circa 110 milioane pentru un judet.
Timisul a renuntat la turism
Presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, a spus ca turismul nu e o prioritate pentru dezvoltarea judetului, dar administratiile din regiune sprijina proiectele judetelor cu potential. „Proiecte pentru turism nu avem pentru fondurile din 2007 – 2013. Am ajuns la o intelegere intre judete si vom sprijini Carasul pentru ca are potential”, a declarat Ostaficiuc.
Bani ratati
Timisul a pierdut cateva posibilitati de finantare. Proiectul deponeului ecologic a pierdut 30 de milioane de euro, primul credit acordat de Banca Europeana de Investitii, iar recent a pierdut al doilea credit de 35 de milioane.
Pentru deponeu, CJT va cere finantare nerambursabila. Reabilitarea lacului Surduc a pierdut alte aproape cinci milioane de euro, din fondurile PHARE.