Cea de-a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru POS CCE

POS CCE, program, reuniune

Cea de a treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) s-a desfasurat in data de 28 octombrie a.c., la Bucuresti. Lucrarile au fost conduse de Catalina Melita, director general al Autoritatii de Management pentru acest program, in calitate de presedinte al Comitetului.

Principalele puncte de pe agenda acestei reuniuni au vizat prezentarea progresului realizat in procesul de implementare a acestui Program.

In debutul lucrarilor, s-a prezentat Stadiul implementarii POS CCE pentru fiecare dintre cele 5 Axe Prioritare ale sale. Pentru cele patru axe destinate potentialilor beneficiari s-au lansat, pana la data de 14 octombrie 2008, 25 de operatiuni dintr-un total de 35. Prin intermediul celor 25 de operatiuni, s-au alocat 1014 milioane euro, ceea ce reprezinta aproximativ 33,7% din bugetul total al POS CCE (3011 milioane euro). Valoarea totala a finantarii solicitate pentru cele 2218 proiecte depuse este de 8.248.566.754 lei. La aceasta suma, se adauga cei 100 mil. euro transferati Fondului European de Investitii pentru implementarea operatiunilor privind accesul IMM-urilor la finantare prin fondul JEREMIE.

La reuniune s-a ridicat si problema procesului de evaluare si selectie a cererilor de finantare. In acest context, s-a remarcat faptul ca anumiti solicitanti ai finantarilor nerambursabile depun dosare incomplete sau prezinta documente expirate, caz in care verificarea administrativa, care implica inclusiv solicitarea unor clarificari, prelungeste acest proces.

In aceeasi reuniune a fost abordata si tema referitoare la stadiul procesului de evaluare a conformitatii sistemului de management si control al POS CCE.

Reprezentantul Comisiei Europene a apreciat stadiul implementarii POS CCE, in contextul lansarii a peste 20% din suma alocata programului (prag de referinta in aprecierea Comisiei Europene) si a recomandat Autoritatii de Management sa accelereze activitatile de pregatire pentru lansarea unor operatiuni considerate inovative, cum ar fi cele dependente de strategia nationala de broadband, operatiunile referitoare la polii de competitivitate si cele privind dezvoltarea fondurilor de garantare prin fondul JEREMIE.

In finalul reuniunii, s-a concluzionat ca in perioada urmatoare va fi necesar un efort sporit din partea Autoritatii de Management si a Organismelor Intermediare atat pentru activarea operatiunilor nelansate, cat si pentru cresterea interesului potentialilor beneficiari pentru acele operatiuni care au inregistrat o rata de succes limitata. Obiectivul imediat va fi, insa, obtinerea aprobarii Comisiei Europene a raportului privind evaluarea conformitatii sistemului de management si control al POS CCE.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top