MDLPL propune elaborarea unui program national pentru finantarea proiectelor de infrastructura regionala si locala de transport

finantare, infrastructura, transport

Guvernul Romaniei a aprobat nota inaintata de Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, privind Programul National de Investitii in Infrastructura Regionala si Locala de Transport. Prin acest document, MDLPL propune aprobarea elaborarii si implementarii unui program national de investitii in proiecte de infrastructura de transport, prin care sa se finanteze proiectele pregatite pentru Programul Operational Regional, Axa 2 “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”, domeniul major de interventie 2.1 – “Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia / reabilitarea soselelor de centura” care, din lipsa de finantare, se afla pe listele de rezerva ale regiunilor.

“Pentru acest domeniu de interventie au fost depuse proiecte a caror valoare este aproape dubla fata de fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru 7 ani. Acest numar impresionant de proiecte se explica si prin alocarea, prin doua Hotarari de Guvern, a aproximativ 60 milioane de euro destinati pregatirii a peste 200 de proiecte, cele mai multe privind infrastructura locala si regionala. Consider ca importanta acestor proiecte pentru Romania este majora, intrucat de implementarea lor depinde in buna masura dezvoltarea judetelor si a regiunilor. De aceea, un Guvern responsabil trebuie sa porneasca un program destinat investitiilor in infrastructura locala si regionala, prin care sa se asigure ca acestea beneficiaza de sprijinul bugetar necesar pentru a fi duse la bun sfarsit”, a declarat Ministrul Laszlo Borbely.

Axa POR, referitoare la imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, beneficiaza pentru intreaga perioada de programare, 2007-2013, de o alocare financiara in valoare de 877 milioane euro. Pana in prezent, pe aceasta axa s-au depus 173 de proiecte, in valoare totala de 1,8 miliarde euro, din care 133 de proiecte, in valoare totala de 1,5 miliarde euro, se afla in proces de evaluare si selectie.

In 5 dintre regiunile de dezvoltare valoarea solicitata a proiectelor aflate in proces de evaluare si selectie depaseste alocarea regionala, cu procente situate intre 39,6% si 175,01%. Din acest motiv, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a decis suspendarea depunerii cererilor de finantare a proiectelor de reabilitare a infrastructurii de transport in acele regiuni in care valoarea solicitata a proiectelor aflate in proces de evaluare si selectie depaseste cu mai mult de 50% alocarea financiara a regiunii respective pe intreaga perioada de programare.

In aceste conditii, incepand cu 16 octombrie 2008, s-a suspendat depunerea cererilor de finantare a infrastructurii de transport in regiunile Nord – Est (alocare financiara depasita cu 120,11%), Sud -Est (alocare financiara depasita cu 93,34 %), Sud-Vest (alocare financiara depasita cu 175,01%). Pentru celelalte regiuni se va aplica acelasi prag pentru suspendarea depunerii de proiecte.

Intrucat exista multe proiecte valoroase si necesare comunitatilor locale si regionale, proiectele din domeniul infrastructurii de transport care indeplinesc criteriile de selectie, dar pentru care in acest moment nu mai exista finantare, sunt pastrate intr-o lista de rezerva. In aceasta situatie se afla aproximativ 120 proiecte, cu o valoare estimata de 1,1 miliarde euro. La aceste proiecte se vor adauga si altele, provenite din regiunile in care nu s-a suspendat inca depunerea de proiecte de infrastructura de transport.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.